NRK Meny
Normal

Sang som allerede er utgitt er tatt ut til SGP-finalen

Gruppa Irdon er tatt ut til finalen i Sámi Grand Prix med en sang som nylig er gitt ut på CD, selv om det i vilkårne for deltakelse i Sámi Grand Prix står at bidrag ikke skal være offentliggjort tidligere.

Irdon
Foto: Samisk musikkfestival

I dag offentliggjorde Samisk musikkfestival hvilke bidrag som er tatt ut til finalen i Sámi Grand Prix , som arrangeres i Báktehárji i Kautokeino, påskeaften 26. mars kl. 18.

Utgitt på gruppas debutplate nylig

Gruppa Irdon fra Inari i Finland er tatt ut til å delta med sangen «Nástealmmi vuolde». Gruppa har nylig gitt ut debutalbumet, hvor denne sangen er med. Gruppa skriver selv at albumet ble lansert på samenes nasjonaldag , 6. februar. Vokalist Oula Guttorm forteller til NRK Sápmi at albumet kom ut for salg 19. februar.

Men det visste ikke produsent i Samisk musikkfestival Nils Johan Vars eller uttaksjuryen i Sámi Grand Prix da det ble bestemt hvem som får finaleplass.

Nils Johan Vars

Produsent Nils Johan Vars i Samisk musikkfestival

Foto: Åse Pulk/NRK

– Beklagelig

I vilkårne for deltakelse i Sámi Grand Prix står det at bidrag ikke skal være offentliggjort tidligere.

– Hverken jeg eller uttaksjuryen hadde hørt at den allerede er gitt ut i albumet. Våre retningslinjer er ganske klar på at bidrag ikke skal være offentliggjort tidligere. Jeg har snakket med Oula Guttorm og han forklarte at de forsto det slik at låta ikke skal være utgitt ved det tidspunktet når de sender inn bidraget. Derfor har de sendt inn bidraget.

Vars ble i dag gjort oppmerksom på at låta allerede er utgitt.

– Det er veldig beklagelig at det har blitt sånn. Det burde ikke skje, men når det likevel har skjedd, så er det jo bra at det kommer fram tidlig. Hvis sangen ikke får være med i finalen likevel, så har en ny gruppe fortsatt tid til å forberede seg til finalen.

Hastemøte i kveld

Siden vilkårne er så klare på at bidraget ikke skal være offentliggjort tidligere, så vil Vars holde et hastemøte med styret i Samisk musikkfestival i kveld, deretter med uttaksjuryen, for å avgjøre om bidraget skal diskvalifiseres fra finalen.

– Da vil vi vurdere hva vi skal gjøre med situasjonen som er oppstått, sier Vars.