Sang med dødstrusler sjokkerer: – Hatet har tatt ytterligere et steg

«Det kommer til å bli blodig, jeg skal knivstikke til noen dør. Jævla, jævla samer». Slik var deler av sangen, som raskt ble fjernet av Soundcloud.

Selfie av Henrik Blind

SJOKKERT: Den samiske politikeren for Miljøpartiet De Grønne i Sverige, Henrik Blind, sier sangen med dødstrusler mot samer oppleves som ubehagelig.

Foto: Privat

«Vi skyter en mor og en far og knivstikker noen stygge samebarn, de er noen jævla fitter. De skal ikke leve, de er bare i veien og er skitne. Dra hjem til jungelen og klatre opp i trærne, vi vil ikke ha noen bavianer her».

Slik er slutten av sangen som ble publisert på musikkdelingstjenesten SoundCloud.

Sangen har også engasjert flere på sosiale medier og inneholder grov hets og flere dødstrusler mot samer.

Samer i Sverige har over lengre tid opplevd å bli hetset.

Det siste året har hetsen eskalert etter Girjas-dommen som kom i januar. Den slo fast at Girjas sameby fikk enerett til å forvalte småviltjakt og fiske i området.

Det har kommet anonyme dødstrusler via chattetjenesten Jodel, reinsdyr har fått hodet kappet av og reindriftsutøvere har fått sabotert utstyr som de bruker i hverdagen.

Sangen, som er siste i rekken av hets og trusler mot samer, har nærmest blitt en del av hverdagen for samer i Sverige.

– Jeg ble veldig sjokkert da jeg hørte sangen for første gang. Hatet har tatt ytterligere et steg. Den har passert alle grenser for hva som kan aksepteres.

Det sier samiske Henrik Blind som er politiker for Miljøpartiet De Grønne i Sverige til NRK.

Fjernet sangen etter henvendelser

Etter at Blind hørte sangen, valgte han å melde sangen inn til SoundCloud for hat og rasisme. To timer senere var sangen fjernet.

SoundCloud skriver til NRK at de forbyr innhold som fremmer eller oppmuntrer til hat og vold. De bekrefter også at sangen er fjernet ettersom den bryter med deres retningslinjer.

Soundcloud-logo med datamaskin i bakgrunnen

FJERNET: SoundCloud var rask med å fjerne sangen etter å ha mottatt flere klager fra forbrukerne. Illustrasjonsfoto.

Foto: Pyotr Vdovkin / Alamy Stock Photo

Brukeren har ingen stor følgerskare og var senest aktiv for tre år siden på nettstedet. Brukeren har ikke svart på NRKs henvendelser fredag.

Ber om handling

– Dette preger nok samene i Sverige og folk vil nok føle seg truffet av disse tekstlinjene, men det plager også oss som folk på norsk side av grensen.

Det sier Christina Henriksen som er leder i Samerådet til NRK.

Hun sier at hun selv også har opplevd å ha mottatt et trusselbrev mot hennes familie tilbake i 2007, på bakgrunn av deres samiske bakgrunn.

Christina Henriksen

TRUSLER MOT SAMER: – Folk har skutt rein, truet enkeltpersoner og nå kommer dette hvor man truer en hel gruppe, dette kan vi ikke akseptere, sier Christina Henriksen, leder i Samerådet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Henriksen mener denne sangen er uakseptabel og langt over grensen for hva man kan tolerere, og ber om å få bukt på de hatefulle ytringene ved å anmelde saken.

– Negative holdninger mot samer kan ikke beskyttes av ytringsfriheten, sier Henriksen.

Henriksen ønsker og ber om at regjeringen og nasjonale politikere nå tar et klart standpunkt i hetsen og hatet mot samer i Sverige.

Blind, som selv bor i samisk område, frykter nå at de siste tids hendelser kan føre til at flere begynner å skjule sin samiske identitet for å unngå hets.

– Vi må ta hatet på alvor for at det ikke skal få flere alvorlige konsekvenser, sier Blind.

Les mer om lignende saker: