Her er Riddu Riđđus nye sjef

Sandra Márjá West (27) er en gullsmed i emning. Snart skal hun smi den sjøsamiske urfolksfestivalen Riddu Riđđu som ny festivalsjef.

Sandra Márja West

EN DRØM: Hele livet hennes har Riddu Riđđu vært en del av Sandra Márjá West. For henne er det en drøm å få lede festivalen.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Det har vært en kjempefin dag. Det er stor stas å endelig få komme ut med nyheten om at jeg har fått jobben som Riddus neste festivalsjef, sier en smilende Sandra Márjá West til NRK.

27-åringen har allerede bred erfaring fra organisasjonsarbeid og politikk. Med seg tar hun sitt urfolksnettverk.

Jobbe med urfolksungdom fra hele verden er noe hun brenner for. Noe hun vil bringe inn i rollen som festivalsjef.

– Jeg har lyst til å starte prosjekter med urfolksungdom og lokale samiske ungdommer, forteller West.

Riddu Riđđu 2010.

FORNØYD: Riddu Riđđus styreleder Christina Henriksen er trygg på at West er den rette til å lede festivalen fremover.

Foto: Photographer: Marius Fiskum

Da har hun lyst til å ha fokus på duodji (samisk håndverk journ.anm.). Noe som kanskje ikke er så rart, for hun har utdanning i duodji fra Jokkmokk, og er i ferd med å avslutte gullsmedutdanningen sin.

– Hun er en del av sjøsamisk kultur

Under årets festival vil hun være under opplæring sammen med avtroppende festivalsjef Karoline Trollvik. I september tar West over ledelsen.

– Sandra er en del av den sjøsamiske kulturen og ikke minst Gáivuotna/Kåfjord. Hun kommer uten tvil til å løfte den verdifulle og viktige festivalen vår til nye høyder, sier den avtroppende Trollvik i en pressemelding.

Styreleder Christina Henriksen skriver i pressemelding at hun er svært fornøyd med valget av ny sjef.

Riddu Riđđu

VELKJENT: Slik ser det foran Riddu-scenen når det virkelig tar av.

Foto: Pressebilde / Riddu Riđđu

– Sandras mangeårige erfaring fra organisasjonsarbeid og frivillighet, og ikke minst i Riddu Riđđu, gjør henne godt rustet til å lede og motivere Riddu Riđđus stab videre, sier Henriksen.

100 kaker og ingen kakespade

Og Riddu-erfaring er noe West har. Hun har i flere år ledet ungdomssatsingen til festivalen. Festivalen er en møteplass for urfolksungdommer fra hele verden.

Hva er ditt beste minne fra Riddu Riđđu?

– Jeg husker åpningen av festivalen da Riddu Riđđu ble knutepunktfestival. Da hadde hele bygda bakt kaker til åpningen. Over 100 kaker skulle deles ut. Men så hadde ingen tenkt på kakespader!

– En halvtime før åpningen gikk det ut en felles sms som sa vi trenger kakespader. Og kakespadene dukket opp til rett tid. Det synes jeg sier noe om viljen til å løse problemer, sier West.

Festivalsjef Karoline Trollvik sammen med Dronning Sonja

DRONNINGBESØK: I fjor besøkte Dronning Sonja Riddu Riđđu. Her sammen med avtroppende festivalsjef Karoline Trollvik.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Hun er også sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund (NSR).

– Det er klart at det kan føre til dobbeltroller, og det vil jeg for all del unngå. Rolleavklaring er noe jeg sammen med styreleder er i ferd med å avklare, sier West som er svært klar for drømmejobben sin.