Sančuari berget Samisk Musikkfestival

Samisk Musikkfestival hadde litt mindre besøkende enn normalt frem til påskeaftenskonserten. Publikumsfavorittene sviktet ikke, og dro hele 1300 publikummere til idrettshallen, og roet dermed arrangør-nervene.

Påskeaften Kautokeino 2013

Fullsatt Báktehárji - Kautokeino

Foto: Johan Mathis Gaup / CMP

Variabelt oppmøte fikk kanskje arrangøren Samisk Musikkfestival til å sove noe dårlig frem til påskeaften. Det startet veldig greit på torsdagskvelden med rundt 700 oppmøtte, der Sirkus Eliassen toppet plakaten, mens langfredagen ble en liten nedtur med 400 gjester. På den tradisjonelle joikekonserten skjærtorsdag var det 130 betalende.

Forventningene til påskeaften var derfor mildt sagt store, også spenningen.

Debutantene

Ikke altfor mange kom tidlig skjærtorsdag for å se på vinnerne av fjorårets Sámi Grand Prix, Marit Kristine Hætta Sara og Inger Karoline Gaup, disse gikk glipp av to ulike, men flinke artister.

Marit Kristine Hætta Sara

Fjorårets vinner i joikedelen av Sámi Grand Prix, Marit Krisitine Hætta Sara.

Foto: Johan Mathis Gaup / CMP


Konsertene deres var en del av premien for seire i Sámi Grand Prix året før. Og begge viste stor utvikling i scenekunsten.

Hjertebarn

Marit Kristines hjertebarn er og blir joiken, og denne fremfører hun med klokkeklar og kraftig stemme og fin rytme. Fint er det også å registrere at hun bruker dajahusat, som idag for en stor del er i ferd med å drukne i rytmer og komp fra band bak artistene. Hun innrømmer også å ha jobbet mye det siste året.

– Jeg føler at jeg har brukt nesten et år på å forberede meg, og jeg liker å joike, derfor hadde jeg flest acapella joiker. Litt spent har jeg vært, men mest moro er dette, og føler det gikk veldig bra, fortalte hun NRK Sápmi.

Utviklet sceneopptredenen

Inger Karoline er bare 17 år, og slo for alvor igjennom i Sámi Grand Prix for to år siden, med sin andreplass.

Inger Karoline Gaup vant sangdelen under fjorårets Sámi grand prix.

Fjorårets vinner i sangdelen

Foto: Johan Mathis Gaup / CMP

Ifjor tok hun steget helt øverst. Siden da har hun gradvis utviklet stemmen og spesielt sceneopptredenen har fått et løft. Nå fremstår hun mye mer selvsikker og har stor utstråling. Mye av æren for dette skal produsent Klemet Anders Buljo ha, forteller hun.

– Han har betydd veldig mye, og det samme har mamma. Uten henne hadde jeg nok ikke stått her, sier en smilende ungjente.

Intrigue tok ikke helt av

På langfredagen spilte snart plateklare Intrigue og tromsbaserte Violet Road. Veldig tynt med folk foran scenen og i lokalet når publikums-sjarmørene Violet Road dro på med "Can you hear the morning sing" tydet på bookingbom, eller at publikum ikke lot seg fenge av tromsbandet, som Åge Aleksandersen trykker til sitt bryst.

Skuffelsen ble desto større da heavyjoikerne Intrigue gjestet hallen med flunkende nye låter i gitarkassa, men heller ikke da kom det veldig mye mer folk, og stemningen svingte veldig.

Intrigue vokalist Kai Somby

Intrigue kommer snart med ny plate.

Foto: Johan Mathis Gaup / CMP


Mens hardcore-fansen lovpriste de nye og tyngre låtene, så ble det bevegelse i massene først når de gamle kjente låtene ble fyrt opp. Likevel lovpriste vokalist Kai Somby kautokeinopublikummet, og sa det var som å komme hjem.

Kongen av påska

Ivniiguin påsken 2013

Ivnniiguin slo an tonen påskeaften.

Foto: Johan Mathis Gaup / CMP

Atter en gang ble det samelands eldste band som reddet påska. Ivnniiguin og Sančuari spilte opp foran 1300 publikummere, og med nye slagere fra den siste plata, så steg stemningen temmelig høyt, spesielt når Sančuari entret scenen.

I tillegg til å få hallen å joike, synge og gynge med, fikk bandet omlag 1000 av gjestene å hive seg på flash mob-dansen bandet hadde fått laget til anledningen.

Hva gjelder Sámi Grand Prix, så overvar omlag 750 personer den. Dette er omtrent på nivå med de seneste årene.

Heaika Hætta joiker foran et fullsatt Báktehárji

Sančuari fikk folket til å danse og joike med.

Foto: Johan Mathis Gaup / CMP
Joikende ungdom

Ungdommene joiket med Sančuari.

Foto: Johan Mathis Gaup / CMP