NRK Meny
Normal

Men i Finnmark er det Frp som trekker fram Hitler

Frp-formann Siv Jensen er lei seg fordi hun kobles til Hitler. I Finnmark er det hennes egne partifeller som sammenligner politiske motstandere med Hitler.

Egil Olli
Foto: Anne Kristine Rikardsen / NRK

Siv Jensen på Frps landsstyremøte 2009.

Siv Jensen.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

– Jeg anbefaler Siv Jensen til å rydde opp blant sine egne først, sier sametingspresident Egil Olli og legger til:

– Jeg skjønner godt at Siv Jensen er lei seg. Det er trist å bli sammenlignet med Hitler.

Bakgrunnen for sametingspresidentens uttalelse er et intervju som avisen Ságat gjorde med Frp-politiker Thorvald Aspenes fra Porsanger.

– Samme terminologi som Hitler

"Den nye sameretten er det største landssviktet siden Vidkun Quisling og Nasjonal Samling kuppet Norge i 1940. Og når man hører Sametingspresident Egil Olli snakke om "det samiske riket", bruker han samme terminologi som Hitler før andre verdenskrig, forteller Aspenes."

– Jeg har ikke tatt til motmæle. Å debattere på et så lavt nivå ønsker jeg rett og slett ikke, sier sametingspresidenten.

– Jeg har aldri snakket om det samiske riket, sier Olli.

I dag sier Frp-formann Siv Jensen at hun blir trist fordi Høyres Per-Kristian Foss nesten sammenligner henne med Hitler.

– En uhyrlig påstand å trekke sammenligning til angrepene på jødene i mellomkrigstiden. Det bidrar heller ikke til en konstruktiv debatt om det som er problemet, sier Jensen til NRK.

Sametingspresidenten sier debatten som hennes partikolleger trekker opp til, heller ikke er konstruktive.

– Det vi vinner mest på, alle parter, er at vi diskuterer saker på en seriøs måte. Vi kan ikke sammenligne hverandre med noe som alle tar avstand i fra, sier Olli til NRK.