NRK Meny
Normal

Ekspertene svarer om nasjonaldagen

UiT har for første gang opprettet en egen ekspertliste angående samiske forhold. Nå skal spørsmål rundt samenes nasjonaldag, og om samer generelt, bli svart.

Musikkvideo til Samefolkets dag

Nå skal alle få rette sine spørsmål til de rette personene, UiT har opprettet en egen ekspertliste over samiske forhold.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er to dager igjen til samenes nasjonaldag, og UiT Norges arktiske universitet er allerede klar for å svare på folkets, og forøvrig på journalister, spørsmål.

Nå har universitetet opprettet en egen liste over forskere og eksperter, som kan svare på spørsmål som måtte komme i anledning nasjonaldagen.

– Det stemmer at vi får en del mediehenvendelser når det nærmer seg 6. februar, men dette er første gang vi lager en ekspertliste angående samiske forhold. Lista kom faktisk i stand etter en henvendelse fra en journalist som etterspurte det, forteller Randi Merete Solhaug, kommunikasjonsrådgiver ved universitetet.

Får mange henvendelser

Else Grethe Broderstad

Else Grete Broderstad, instituttleder på Senter for samiske studier, sier at de får mange henvendelser i løpet av et år.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Men det er ikke bare medienes nysgjerrighet som har ført til at universitetet har samlet sine forskere og eksperter i en liste. Nysgjerrigheten er også blant folk flest.

– I tillegg til dette får vi ofte forespørsler fra grunnskolen og videregående skoler om vi kan komme å formidle kunnskapen vår til barn og unge. Og dette spesielt før og etter samenes nasjonal dag, forteller Else Grete Broderstad, instituttleder på Senter for samiske studier.

Likevel mener hun at lista kunne vært enda lengre enn det den er nå.

Lager stadig ekspertlister

Solhaug forteller at de sender ut en del ekspertlister i løpet av året. I år har de valgt å lage en ekspertliste, fordi de har erfart at de får mange henvendelser i dette tidsrommet.

– UiT har utrolig mange dyktige folk som kan besvare spørsmål om samiske forhold og vi håper jo at de får spørsmål, forteller Solhaug.

UiT dekker flere fagområder, og har også en ekspertliste på nett over mange ulike temaer.