NRK Meny
Normal

Samler fem kommuner i Vest-Finnmark for å diskutere sammenslåing

7. januar setter fem kommuner i Vest-Finnmark seg sammen i Skaidi for å diskutere om de skal slå seg sammen til en storkommune.

Alf E. Jakobsen

Ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest kommune sier at administrasjonen har utredet det økonomiske ved sammenslåing av Hammerfest, Kvalsund, Måsøy, Nordkapp og Porsanger kommuner.

Foto: Rune Berg/NRK

Ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest kommune sier at administrasjonen har utredet det økonomiske ved sammenslåing av Hammerfest, Kvalsund, Måsøy, Nordkapp og Porsanger kommuner.

Det skriver Finnmark Dagblad .

– Ingen har forpliktet seg, men alle disse kommunene kommer til møtet på Skaidi. Så får vi se hva som skjer etter dette møtet, sier Jakobsen til avisa.

Annen mulig storkommune

Den andre storkommunen som er utredet i vestfylket er sammenslåing av kommunene Alta, Loppa, Kautokeino, samt Kvænangen i Troms.

Det er konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers AS som har laget utredningen. Kort oppsummert kan man si at denne rapporten taler varmt for sammenslåing, og mener man drar store økonomiske og administrative fordeler.

Samisk perspektiv

Men man har ett unntak i rapporten. Det samiske perspektivet vurderes å være en av de største utfordringene knyttet til en slik sammenslåing. Folkevalgte i Kautokeino uttrykker frykt for å gå fra å være en majoritet i en liten kommune til å bli en minoritet i en stor kommune.

– Slik vi tolker rapporten, så anbefaler den oss ikke å bli med i denne storkommunen, sier ordfører Johan Vasara i Kautokeino kommune til Finnmark Dagblad.

Nå venter han på en annen utredning: Om samekommunene Kautokeino og Karasjok bør slås sammen. Det er NORUT i Alta som jobber med denne rapporten.

Men det finnes et annet samisk alternativ: Karasjok kommune har signalisert at de skal invitere Nesseby, Tana, Porsanger, Kautokeino og Alta til møte - om nettopp det samiske.