NRK Meny
Normal

Vendte seg til veivisning i sør – nå er de klare for nord

– Har dere en ekstra lang tå? Er et av spørsmålene de samiske veiviserne får når de reiser landet rundt for å fortelle om samisk kultur og historie.

Samiske veivisere besøker skole i Bardufoss

De samiske veiviserne Maien Gaup Sandberg og Elle Káre Somby har sendt et bilde fra besøket sitt i Bardufoss, som de gjennomfører denne uka.

Foto: Privat

– Akkurat nå er vi i Bardufoss, og et av spørsmålene vi får mange plasser, som her, er om vi kan joike, og da tar jeg en joik, forteller Maien Gaup Sandberg.

Kautokeino-jenta er en av fire som ble valgt til å være samisk veiviser i fjor sommer. Så langt hadde hun kun besøkt en skole i Nord-Norge, nemlig Pasvik Folkehøgskole.

Maien Gaup Sandberg

Den samiske veiviseren Maien Gaup Sandberg (19) er ikke redd for å ta en joik dersom hun blir utfordret til det.

Foto: Privat

– Vi ville først bli vant med å være veivisere før vi valgte å besøke skoler i Nord-Norge, forteller hun.

Akkurat hvorfor de gjorde det sånn er hun ikke helt sikker på, men sikkert er det iallfall at de samiske veiviserne får mange rare spørsmål på veien.

Lang tå og hale

Hva er det rareste spørsmålet du har fått?

– Det er flere som har spurt om vi samer har en ekstra tå, en lang en, siden skoene, eller skallene våre ser ut som de gjør.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Skaller

Om skallene er laget slik for at man skal ha plass til en ekstra tå, er det flere som spør de samiske veiviserne. Historikere har derimot kommet fram til at skallen ser slik ut for at skiene ikke skulle gli av.

Foto: Skjermdump / NRK

– Men vi blir også spurt om vi har hale. Om det er et seriøst spørsmål eller ikke vet jeg ikke, men er iallfall mange som spør om det. I tillegg er det mange som lurer på hvor ofte vi spiser Joikaboller.

Ja, har du ofte Joikaboller på menyen?

– Nei, vet ikke om jeg noen gang har smakt på det, svarer Maien lattermildt.

Forklarer samisk historie til norske elever

Sammen med Elle Káre Somby (21) fra Sirma skal Maien være i Bardufoss og Nordkjosbotn denne uka.

Senest i dag besøkte de en niende klasse, men veiviserne besøker også eldre elever på høyskoler rundt om i Norge.

– Vi forteller litt om gammel samisk historie, og selvfølgelig også om fornorskningstiden, og om tiden etter fornorskningen. Så forteller vi om hvordan vi lever i dag, også litt morsomme ting, forteller Maien Gaup Sandberg til NRK Sápmi.

De nye samiske veiviserne

Samiske veivisere 2015/2016: Fra venstre: Lisa Kaisa Vesterheim Skoglund (Karasjok), Elle Káre Somby (Sirma), Elle Mari Dunfjell Oskal (Kautokeino/Namskogan), og Maien Gaup Sandberg (Kautokeino).

Foto: NRK, Roger Manndal