Spår seks uker med regn: – Hvis det regner idag, så regner det lenge

I følge samiske værtegn vil det regne i seks uker dersom det regner i dag. – Ingen faglig grunnlag for å påstå det, svarer en meteorolog.

Vind, regn og paraply i Stavanger

PARAPLYVÆR: Illustrasjonsbilde

Foto: Erik Waage/NRK

Værviter Sverre Porsanger forteller at det finnes mange værtegn man kan se etter for å finne ut hvordan været blir. Værtegnet for i dag sier at dersom det regner, kommer det til å regne i seks uker.

Sverre Porsanger

VÆRVITER: Sverre Porsanger

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Man kan se i kveld. Dette med værmerket som er 2. juli, hvis det regner idag, så regner det lenge. Kanskje det klarner opp i kveld. Man vet jo ikke.

Han legger til at de værtegnene som kunne ha blitt tolket til at det blir en god sommer, nødvendigvis ikke betyr varme temperaturer og tørt vær, men at det heller skulle være et godt vekstår.

Værkunnskap går i arv

– Jeg har lært fra min far at hvis man får en gjedde om våren, så skal man sjekke leveren for å sjekke hvordan sommeren blir.

Ole Klemet Anders Hætta

SPÅR SOMMEREN PÅ GJEDDELEVER: Ole Klemet Anders Hætta

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Ole Klemet Anders Hætta forteller at et tegn han ser etter når han lurer på hvordan sommeren blir, er å sjekke leveren på gjedda.

Han forteller at han fikk ei gjedde i vår hvor det ikke var innsnevring på leveren og at dette betyr at det kommer til å bli en våt sommer.

– Hvis det hadde vært innsnevring på leveren, da hadde det blitt en fin sommer, sier han.

Ustabilt vær fremover

Meteorolog Trond Lien sier at i faget hans finnes det ikke et grunnlag for å påstå at dersom der regner i dag, så vil det regne i flere uker. Som fagperson har han ingen formening om slikt værtegn.

Han forteller at været vil være ustabilt i dagene som kommer.

– Det er ganske skiftende i dagene fremover. Det kommer inn et ganske brukbart regnvær nå på torsdag. Det passerer jo fort gjennom Øst-Finnmark, men henger igjen da i Vest-Finnmark. Og videre fremover kan det dukke opp nye regnvær, men innimellom kan det også bli perioder med sol.