Samiske politikere frykter «klovnen» Trump

Samisk Høyre-politiker mener den påtroppende presidenten i USA under valgkampen oppførte seg som en sirkusklovn. Fremtredende samer frykter en dårligere fremtid for landets urfolk.

USA-ELECTION/TRUMP

NESTE PRESIDENT: Donald Trump ble valgt av det amerikanske folk som ny president de neste fire årene.

Foto: REBECCA COOK / Reuters

Ved 07.30-tiden (norsk tid) ble det klart at Donald Trump blir USAs neste president. Republikanernes presidentkandidat hadde da vunnet i Pennsylvania. Tidligere om natta hadde han seiret i flere vippestater.

Med 274 valgmannsstemmer var det ikke lenger mulig for Demokratenes Clinton å ta igjen Trump.

– Jeg skal være en president for alle, forsikret Trump da han holdt sin seierstale.

Ikke alle frykter Trump

Dette sier noen sentrale samepolitikere til valgresultatet i USA:

Donald Trump og Áile Jávo

SKREMT: President i Samerådet Áile Jávo (NSR) tror valget av Donald Trump vil svekke menneskerettighetsarbeidet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

President i Samerådet Áile Jávo (NSR):

– For det første er det skremmende. Vi vet selvsagt ennå ikke akkurat hva dette medfører, men jeg frykter sterkt at de sakene Samerådet har jobbet med i mange år og fortsatt jobber med kan få tilbakeslag. Dette er saker som menneskerettigheter, urfolks rettigheter, klimaendringer og reduksjon av forurensning. Alle disse sakene vil det bli vanskeligere å få gjennomslag for nå som Donald Trump blir president, frykter Jávo.

Hvordan tror du urfolks situasjon vil bli?

– Jeg frykter sterkt at de vil få det verre. Donald Trump har tidligere vist at urfolks rettigheter og deres situasjon ikke er noe han vil prioritere. Jeg frykter han heller vil prioritere for eksempel industrien. Da tenker jeg blant annet på det som nå skjer i Nord-Dakota, sier Jávo.

Lars Filip Paulsen

KLOVN: Lars Filip Paulsen (H) sier Trump har opptrådt som en sirkusklovn.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Sametingsrepresentant Lars Filip Paulsen (H):

– Det er skremmende at en mann som gjennom hele valgkampen har opptrådt som en sirkusklovn nå skal inn i jobben som verdens mektigste mann. På den annen side kan han jo bli mer ansvarlig nå som han skal inneha en så viktig posisjon, håper Paulsen.

Hva med de amerikanske urfolkenes situasjon?

– Donald Trump er en forretningsmann og taler forretningsfolkenes sak. Jeg tror ikke at urfolk etter dette vil få det noe lettere i det amerikanske samfunnet, svarer Paulsen.

Johan Vasara

UENDRET: Kautokeino-ordfører og sametingsrepresentant Johan Vasara (Ap).

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Sametingsrepresentant og ordfører Johan Vasara (Ap):

– Det var uventet. Vi har lenge sett at Clinton er foran i forskjellige meningsmålinger. Nå ser vi at det ikke alltid er meningsmålinger som gir riktig bilde av virkeligheten. Trump vant en uventet seier. Det er skremmende, men samtidig må vi innrømme at det er demokratiet som har bestemt at slik skal det være, sier Vasara.

Hva med amerikanske urfolk nå?

– Jeg for min del tror ikke at ting vil endre seg noe særlig. Vi vet at Demokratene har heller ikke de siste åtte årene brydd seg noe særlig om urfolksspørsmål. Der er noe klare demokratiske politikere som har vist interesse for urfolkspolitikk. Blant disse er Bernie Sanders, men han har vært sørgelig alene på riksplan. Derfor tror jeg ikke at det med Republikanerne og Donald Trump blir noe særlig forskjell i forhold til slik det har vært før, tror Vasara.

Aud Helene Marthinsen

FØLGER IKKE MED: Aud Helene Marthinsen (Frp) bryr seg ikke om valget i USA.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Sametingsrepresentant Aud Helene Marthinsen (Frp):

– Jeg har ikke brydd meg om USA-valget i det hele tatt. Vi i Sametinget har nemlig ikke noe med dem å gjøre, derfor betyr det ingenting hvem som er president. Dessuten har det vært så mye skittkasting i valgkampen at jeg derfor totalt har mistet lysten på å følge med. Både Trump og Clinton har vært like ille, påpeker Marthinsen.

Et lite apropos:

Flere fremtredende amerikanske urfolk, som kjemper mot oljerørledningen «Dakota Access» i Nord-Dakota, uttalte før valget at de ikke brydde seg om Clinton eller Trump ble USAs neste president.

– Donald Trump er en av investorene i Energy Transfer Partners, selskapet bak Dakota Access Pipeline. Hillary (Clinton) er dronningen av oljeutvinning (fracking) ... Hillary kommer til å tillate flere oljerørledninger, uttalte Julie Richards til The Guardian før valget.

Richards tilhører Oglala Lakota stammen i Pine Ridge Indian Reservation i Sør-Dakota.

Urfolkskvinne blir skylt med vann i ansiktet

UTSATT FOR POLITIVOLD: En ung urfolkskvinne blir behandlet for svie i øynene og hosteanfall etter at politiet brukte tåregass mot demonstrantene i Standing Rock reservatet tidligere i høst.

Foto: Adam Alexander Johansson

Generasjoner med krig, massakrer, brutte avtaler, diskriminering, trakassering fra politiet og fattigdom, har ført til en generell følelse av mistillit, desillusjon og manglende interesse for rikspolitikk blant de innfødte amerikanerne samlet i Standing Rock.

Og historiske traumer har bare blitt forsterket av det militariserte politiets behandling av ubevæpnede demonstranter. Blant annet er demonstrantene møtt med batonger, gummikuler, tåregass og lydvåpen.