NRK Meny
Normal

Samiske kunstnere først ut i klimastafettløp

I november kommer et tusentalls mennesker å løpe et tusentalls kilometer fra Kiruna til klimatoppmøtet COP21 i Paris. De samiske kunstnerne Jenni Laiti og Mimie Märak starter det hele.

Mimie Märak og Jenni Laiti

Mimie Märak og Jenni Laiti

Foto: Tommy Wikström og Stefan Karlsson/SVT SÁPMI, montasje: NRK

Laiti og Märak er først ut i en lang rad av deltakere i klimastafettløpet Run For Your Life, som den svenske Riksteatern arrangerer sammen med flere store miljøorganisasjoner. Klimastafettløpet skal fremme klimarettferdighet og en bærekraftig fremtid.

Løper fra Kiruna til klimatoppmøtet i Paris

1000 personer kommer til å løpe 4500 kilometer døgnet rundt i 20 dager fra Kiruna og til klimatoppmøtet COP21 i Paris.

På ettermiddagen den 9. novemner står Laiti og Märak på startlinjen i Kiruna. Med seg har de en stein som skal leveres over fra løper til løper hele veien til Paris.

Hela løpet filmes og sendes live på runforyourlife.nu. Hver deltaker kommer og forteller sin egen historie og sine personlige grunner til hvorfor man har valgt å medvirke.

– Gir klimaspørsmålet en kropp, et ansikt og en historie

– Kunstens oppgave er aldri å være forskningens talerør. Vi jobber ikke med fakta, heller ikke med enkle kommunikative slagord eller raske løsninger, vi samler ikke inn navn. Det vi kan gjøre er å prøve å gi klimaspørsmålet en kropp, et ansikt og en historie. Eller som i Run For Your Life; 1000 kropper, 1000 ansikter, 1000 historier. Om vi lykkes med det, kan vi berøre mennesker. Og hvis folk blir berørt, så fører det kanskje til at de går ut og gjør noe, sier Lisa Färnström, kunstnerisk leder for Run For Your Life.