Hopp til innhold

Tromsø er i ferd med å bli samisk moteby 

Onsdag åpnet den prisbelønnede samiske motedesigneren Kajsa Kvernmo (36) ny motebutikk midt i Tromsø sentrum. Stadig flere samiske designere etablerer seg i byen.

Kajsa Kvernmo

NY KOLLEKSJON: Den samiske klesdesigneren smeller til med butikkåpning og ny kolleksjon. Hun har klesmerket «Laš», som rett og slett er endelsen i ordet «sápmelaš» (same).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Tromsø behøver noe slikt som dette. Her kan folk kjøpe samiskinspirerte klær og samisk design, forklarer Kvernmo til NRK.

På åpningsdagen var det premiere på hennes nye kolleksjon. Den er laget i samarbeid med kunstneren Britta Marakatt-Labba.

Den nye forretningen ligger på Storgata, i sørenden av gågata. Dette anses som indrefileten av forretningsstrøket i Tromsø.

Hurtigrutekaia, havneterminalen og sentrumshotellene ligger et steinkast fra butikken.

– Derfor valgte jeg disse lokalene, opplyser Kvernmo.

Klesdesign tegnet av Britta Marakatt-Labba

UTSTILLINGSVINDU: Dukkene kledd i klær fra den nye kolleksjonen ser ut mot Tromsø domkirke og Storgata. De er godt synlig fra gata gjennom de store utstillingsvinduene.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Vant designpris i Australia

Kvernmo har sin designerutdanning fra Whitehouse Institute i den australske storbyen Melbourne. Byen regnes som moteby nummer én i Australia.

Kajsa Kvernmo vant i 2012 sammen med sin studievenninne Kate Brook «Debut‘s Best Apparel Award» for kolleksjonen «Lotta Leaves Home» i motearrangementet Fashion Exposed.

Prisen besto av 20.000 kroner og gratis stand på neste Fashion Exposed.

Mote

SAMISK PREG: Reinsdyr preger noe av den prisbelønnede kolleksjonen A Part of Me i Melbourne.

Foto: A Part of Me

– Synliggjør samene

Kvernmo er oppvokst i Tromsø og Karasjok. Hun er bevisst på sin samiske bakgrunn.

– Stadig flere samer bosetter seg i Tromsø. Butikker som dette hjelper til med å synliggjøre oss. Det syns jeg er bra, mener klesdesigneren.

Christina Ballovara

MYE FINT: Christina Ballovara.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

De første kundene som stakk innom butikken så ut til å like det Kajsa Kvernmo har å tilby.

– Det er mye fint her. Jeg kommer absolutt til å handle her. Det er mye forskjellig, både hverdagsklær, finklær og kjoler, sier Christina Ballovara.

– Jeg syns det er masse spennende her. Klærne er mye mer spesiell enn de du finner på kjøpesentrene. Du risikerer ikke at alle går i de samme klærne som deg, sier Sissel Nilsen.

Kajsa Kvernmo og Sissel Nilsen

MYE MER SPESIELL: Kajsa Kvernmo får skryt for sin nye kleskolleksjon av Sissel Nilsen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Inspirert av hvite rein

Noen hundre meter lenger oppe i Storgata har Rein Love Clothing etablert seg i et lite kjøpesenter.

De selger blant annet klær, luer, skyggeluer, vesker, smykker og munnbind med motiver inspirert av lokal og samisk kultur.

Eirik Simonsen

SAMISKINSPIRERT: Merkedesigner Eirik Simonsen er opptatt av sin samiske bakgrunn.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Selskapet ble etablert i 2014. Gründer og merkedesigner, Eirik Simonsen (38), sier at individualitet er ideen bak varene deres.

– Inspirasjonen til Rein Love Clothing er det hvite reinsdyret. Det hvite reinsdyret er kjent for å ikke alltid følge flokken, men heller å ta sin egen vei. Det syns vi er en kul holdning. Derav kommer vårt slagord «Don`t follow the herd. Stay wild». Bare tør å være deg selv, forklarer Simonsen.

Simonsen er oppvokst i Steinkjer i Trøndelag. Hans far er fra Tana. Derfor betyr det samiske mye for gründeren.

– Vi har T-skjorter med den nordsamiske teksten «Don leat mu oabbá. Don leat mu viellja». Det betyr «Du er min søster. Du er min bror». Det handler om fellesskap og at vi alle er likeverdige, forteller Simonsen.

Rein Love Clothing, Tromsø

SAMISKE MOTIVER: Den hvite rein og samiske tekster preger mange av produktene til Rein Love

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi «invaderer» Tromsø

I samme lille kjøpesenter åpnet karasjokingen Anne Berit Anti sin forretning for en drøy måned siden.

Abanti selger både sine egne produkter, bøker, musikk og produkter laget av andre designere.

– Det er fint at det blir flere samiske designere her. Nå «invaderer» vi byen. Vi viser samtidig at det samiske ikke er farlig. Det samiske er en del av hverdagen i byen og en naturlig del av Tromsø, sier Anti.

Hun har sin designerutdanning fra Kunsthøgskolen i Oslo.

– Jeg har alltid hatt lyst til å etablere meg i en storby. Tromsø passer bra fordi det bor så mange andre samer her, opplyser Anti.

Anne Berit Anti og Inger Elin Utsi

SAMARBEIDER MED ANDRE: Anne Berit Anti (t.v.) har et godt samarbeid med andre samiske designere. Her holder Inger Elin Utsi på å gjøre sine sølvsmykker klar for salg.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse