Hopp til innhold

Det er trendy å ha samisk etternavn

Tidligere var det naturlig for svenske samer å bytte sine samiske etternavn til noe svenskklingende, men nå har denne trenden snudd.

Pr Olof Nutti og Nilsa

Per Olof og Nilsa Nutti bærer det mest populære samiske etternavnet i Sverige.

Foto: Liv Inger Somby

Stadig flere bytter sine svenske etternamn til samiske. Det viser en avhandling, som på lørdag legges fram av Märit Frändén ved Uppsala Universitet.

Frändén er doktorand ved institusjonen for nordiske språk vid Uppsala universitet, og har gjennom å studere arkivmateriale og ved å intervjue samer kommet fram til at navnbyttetrenden nå har vendt.

Det är något särskilt med namn, om du förstår vad jag menar.

Tove Jansson: Sent i november (1970)

Nutti mest populært

Lenge har samer i Sverige byttet sine samiske etternavn til navn som låter mer svenskklingende. Dette gjøres for å ungå diskriminering og negativ særbehandling, men nå ser trenden ut til å ha snudd. Mange bytter til og med sine svenske etternavn til samiske slektsnavn, skriver Frändén i sin avhandling.

– Tidligere har samer ofte skjult sin etniske tilhørighet, men dette er en måte å ta tilbake stoltheten over sin opprinnelse, forklarer Märit Frändén.

Sofia Jannok

Etternavnet til den samiske sangeren og låtskriveren Sofia Jannok er populært blant samene.

Foto: Carl-Johan Utsi.

I avhandlingen nevnes flere eksempler på etternavn som samene nå vil ha. Disse er blant annet Niia, Sevä, Labba, Nutti, Påve, Svonni, Sunna, Utsi, Kuoljok, Omma, Huuva, Jannok, Rimpi, Simma, Vinka og Kuhmunen.

I materialet til denne avhandlingen er en tredjedel av sametingets valgmanntall for 2005 tatt med. Da er det mest frekvente samiskspråklige navnet i Norr- og Västerbottens län er Nutti. På andreplass kommer Labba og på tredjeplass Svonni. Sunna og Utsi deler fjerdeplassen. På femteplass havner disse tre navnene: Kuoljok, Niia og Omma.

Fire av de nevnte populære etternavnene kan antas å ha oppstått som såkalte parentonymika: Nutti (< Knut), Sunna (< Susanna), Omma (< Anund) og Simma (< Simon). Tre av navnene kan antas å ha oppstått fra binamn: Utsi (samisk: uhcci ’liten’), Kuoljok (’en som har bitt stanget’) og Rimpi (’en som har stor buk’). Navnene Labba, Svonni, Niia, Huuva, Jannok og Vinka har ingen klare tolkninger.

Svenskklingende navn er imidlertid fortsatt vanligst blant svenske samer. I Norrbotten er disse etternavnene vanligst i grunnlagsmaterialet: 1. Lundberg, 2. Vikström, Lundström, 4. Berglund og 5. Lindgren. I Västerbotten topper disse navnene: 1. Lindgren, 2. Lundström, 3. Lindberg, 4. Lundmark og 5. Sandström.

– Det føltes naturlig

Per Niila Stålka het tidligere Albinsson, men har byttet etternavn for seks år siden.

– Jeg ville ha et samisktklingende navn. Ettersom Stålka er et gammelt slektsnavn som var i ferd med å død ut, så da føltes det naturlig, sier Stålka til SR Sameradion .

I det samiske samfunnet i Sverige er Per Niila Stålka mest kjent for sin brennende interesse for joik. Stålka har vært prosjektleder for et joikarkiveringsprosjekt ved Ájtte-muséet i Jokkmokk og han står ofte på scenen selv og joiker, spesielt under Jokkmokks marknaden.


Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.