Rolf hadde en «crazy» idé – samlet inn 10.000 kroner

Førjulsideen ble til et stort prosjekt med et samarbeid mellom 18 kjente samiske artister. Så langt har de samlet inn over 10.000 kroner til hjelpeorganisasjonen «Blå Kors».

Rolffa på Døgnvill 2011

Artisten Rolf Amundsen (t.h.) som er vokalist i bandene Rolffa og Northquake.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK

  • Se musikkvideoen nederst i artikkelen.

For to uker siden fikk artisten Rolf Amundsen idéen om å gjøre en cover av juleklassikeren «Fairytail of New York». Noe som var ment som et morsomt tidsfordriv i julehøytiden ble til pengeinnsamling for de i en vanskelig livssituasjon.

Vi skal ikke tjene oss rike på litt førjuls skøy, for oss er det en liten reise å jobbe med hverandre, sier Rolf Amundsen som er mannen bak prosjektet.

Amundsen satte i sving til sammen 18 samiske artister, musikere, produsenter og fotografer. Prosjektet fikk navnet «SáMii» og resulterte i en coverlåt samt en musikkvideo som hittil har nådd ut til 15 000 seere.

Ønsker å dele fordelene

Med på laget har med seg flere av Sápmis fremste artister. Agnete Båtnes Braaten, Jon Iver Eira Tellefsen, Jon Henrik Fjällgren og Mikkel Gaup er blant de. Amundsen er kjent fra bandene «Rolffa» og «Northquake».

Agnete Båtnes Braaten

Agnete Båtnes Bråten (bildet) aka Ágy og Jon Iver Eira Tellefsen var to av artistene som var med i «SáMii»-prosjektet.

Foto: Anne Katja Gaup

Halvveis i prosjektet fikk de idéen om å starte pengeinnsamling via Facebook til «Blå Kors» som har en pågående innsamlingsaksjon som heter «Det er ingen selvfølge å glede seg til jul».

Innsamlingsaksjonen samler inn penger til barn med foreldre som har alkoholrelaterte problemer.

– Låten handler om rusmisbruk hvis man leser mellom linjene. Vi ønsket å gi fordelene av prosjektet til noen andre. Vi tok kontakt med «Blå Kors» som syntes det var en kjempefin idé og var positive, sier Amundsen.

Håper videoen lever lenge

Jon Henrik Fjällgren på Riddu Riđđu.

Svensk-samiske artisten Jon Henrik Fjällgren joiker på slutten av coverlåten.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Musikkvideoen til «SáMii» ble publisert på selveste julaften. I videoen får vi glimt av artistene, nordlys, festligheter og en time lapse. Avslutningsvis hører man også joiking.

Hvor langt tror du musikkvideoen kan nå?

– Jeg har ingen aning. Musikkvideo er kunst, det lever sitt eget liv. Vi får håpe det lever lenge. Vi prøver å få flere artister og andre profilerte navn i Nord-Norge til å dele det glade budskapet, sier artisten Rolf Amundsen.

For to uker siden oppsto idéen. I dag er produktet ferdig, en cover av Fairytale of New York samt en musikkvideo! Og...

Posted by SáMii on Monday, December 24, 2018