Hopp til innhold

Samisk undertrykking i 800 år

Den norske eliten undertrykket samene allerede på 1200-tallet. Innføringen av kristendommen gjorde at samene ble ansett som hedninger, viser ny doktorgradsavhandling.

Halfdan Svarte og Harald Hårfagre

Under Halvdan Svartes og Harald Hårfagres regjeringstid var det fortsatt godt forhold mellom nordmenn og samer.

Foto: frå Flateyarbok

Filosofilisensiat Sirpa Aalto skal førstkommende lørdag forsvare sin doktoravhandling "Categorizing Otherness in the Kings' Sagas". Dette skjer ved det Østfinske universitetet i Joensuu.

I doktorgradsavhandlingen kommer det frem at den norske eliten allerede på 1200-tallet så ned på samene. På 1100-tallet forbød den norske kongen ved lov folk å ha noe som helst å gjøre med samene.

– Med kristendommen ble samene hedninger

Forholdet mellom nordmennene og samene var bra helt til kristendommen ble innført i landet. Kristendommen førte imidlertid til at nordmennene begynte å anse samene som hedninger.

Kirken og kongen likte ikke det at folket ba samene om hjelp blant annet for å kurere sykdommer.

Filosofilinsesiat Sirpa Aalto har sett på de norske kongesagaene fra Harald Hårfagre (ca. 872-933) til Magnus Erlingsson (1161-1184). Selv om kongesagaene bygde på muntlige fortellertradisjoner, tror Aalto at de er skrevet av eliten og til eliten.

– Samene var hedninger som var utenfor myndighetenes rekkevidde. Derfor ville ikke kongen at folket skulle ha noe med samene å gjøre, forklarer Aalto.

Korte nyheter