Samisk turistfirma går så det suser - men samisk håndverk mangler

For ti år siden startet flyttsamefamilien sin egen turistbedrift i Kjøllefjord. Det var lurt.

Duodji-turisme i Kjøllefjord

SE VIDEO: Davvi Siida har en en diger lavvu ved Vuoksávuotna. Her får turistene lære mer om den samiske kulturen. - Foto/redigering: Dragan Čubrilo

Ellinor Guttorm Utsi

Ellinor Guttorm Utsi viser en guksi som hun mer enn gjerne selger til de besøkende.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Bedriften går bra og er med på å styrke familiens økonomi. Men det er en stor utfordring å skaffe tilveie nok samisk hardsløyd (garraduodji). Det kan vi nemlig ikke lage selv og derfor må vi kjøpe det hos andre, opplyser Ellinor Guttorm.

For ti år siden startet tanakvinnen og hennes ektemann Aslak familiebedriften Davvi Siida. Firmaet driver med kulturbasert turisme, overnatting og salg av samisk håndarbeid (duodji) og produkter fra nord.

– Målet med bedriften er at de besøkende skal få oppleve ekte samekultur presentert av samene selv, forklarer Guttorm Utsi.

Det lille overnattingsstedet ligger ved Gihpovuonmuotki (Finngamvannet), åtte kilometer utenfor Kjøllefjord.

Samarbeid med Hurtigruten

Davvi Siida har et samarbeid med Hurtigruten. Dette samarbeidet sikrer at bedriften hver ettermiddag gjennom hele sommeren får besøk av en busslast med cruiseturister.

Kathy Klöti

Turistguiden Kathy Klöti.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Turistene stiger av Hurtigruten i Kjøllefjord. Der blir de møtt av den språkmektige sveitsiske turistguiden Kathy Klöti. Hun snakker flytende norsk, tysk og fransk, og nå holder hun også på å lære seg samisk.

Etter litt fotografering i Kjøllefjord fraktes turistene med buss til familien Utsis lavvu ved Vuoksávuotna (Oksevåg), en mil utenfor bygda. På bussturen lærer de blant annet å hilse god dag (buorre beaivi) på samisk.

Utenfor og inne i lavvuen gir Ellinor og Aslak en innføring i samisk språk og kultur. Turistene får også tid til å handle litt før de busses videre til Mehamn. Der går ferden videre østover med Hurtigruten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjøllefjord. Buss tar ombord passasjerer fra hurtigruten.

Allerede på bussen blir turistene kjent med samisk kultur. En av aktivitetene er å øve inn samiske ord og fraser.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Samarbeid med russisk-samisk duodjiutøver

Seansen inne i den digre lavvuen ved Vuoksávuotna holder på en stund. Det tar nemlig tid å tolke til de forskjellige språkene som de tilstedeværende turistene snakker.

Men folk ser ut til å trives, og flere finner også suvenirer som de kjøper med seg hjem.

Katherine Pitteut

Katherine Pitteut.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg kjøpte dette fordi det for meg representerer alle sivilisasjoner, sivilisasjoner som ekstisterer i dag. Jeg synes også det er viktig å ta vare på tradisjoner, forteller den fransktalende kvinnen Katherine Pitteut.

Hun valgte to små skjeer laget av reinhorn. Disse har familien Utsi kjøpt inn av deres samarbeidspartner Vladimir Chuprov i Lovozero i Russland.

Chuprov er i dag en av de mest kjente og anerkjente samiske duodjiutøverne på Kolahalvøya.

– Det er blant annet dette folk vil ha, men det er ikke lett å skaffe tilveie det. Derfor håper vi å kunne komme i kontakt med flere gode samarbeidspartnere, håper Ellinor Guttorm Utsi.

Davvi Siida - samisk turisme i Kjøllefjord

En lavvu i tradisjonell størrelse er reist ved siden av den store lavvuen i den lille sameleiren. – Det er viktig å vise hvor liten lavvuen egentlig er, forklarer Ellinor Guttorm Utsi.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK