Hopp til innhold

Samisk toppmøte i Umeå

Torsdag denne uken er det nordisk, samisk toppmøte i Umeå, når den fjerde samiske parlamentarikerkonferansen starter torsdag denne uken.

SWEDEN-CULTURE-EU-CAPITAL-UMEA

Samles til samisk toppmøte i Umeå. Her fra åpningsseremonien under markeringen av Umeås tittel som Europas kulturhovedstad 2014.

Foto: Anna Karin Drugge / Afp

– Å få anledning til å møtes på denne måten, å kunne samtale om felles utfordringer på tvers av landegrenser, er nyttig og lærerikt, sier Nora Marie Bransfjell fra Norske Samers Riksforbund i en pressemelding.

Sammen med representanter fra Russland og sametingsrepresentanter fra Norge, Sverige og Finland er hun denne uka på plass i Umeå der det taes opp felles utfordringer. Foruten en felles uttalelse, skal Nordisk samekonvensjon og mineralutvinning i samiske områder også diskuteres.

– Det blir spennende å følge konferansen, og artig å møte både nye og gamle samepolitikere fra hele Sápmi, avslutter en fornøyd Brandsfjell på plass i Umeå.

Korte nyheter

 • Buollinalárbma Sámedikkis

  Sámedikkis čuojai disdat gaskabeaivvi buollinalárbma ja buollinčáskadeaddjit manne dohko. Doppe lei buollinhádja, muhto eai gávdnan suova eai ge lieggasa, muitala operašuvdnajođiheaddji Karl Edvard Eriksen Balto.

  Dál leat biggoheame vistti, ja loahpahit ášši.

  Sámediggedirektevra Inger Máret Eira Åhren čilge ahte sii eai sáhte dahkat maidege eará go eai dieđe gos hádja boahtá.

  – Mis leat hui sensitiivvas buollinalárpmat mat dieđihit njuolga buollinčáskadeddjiide jus fas šaddá mihkkege, lohka Eira Åhren.

  Les på norsk her.

  Karl Edvard Balto
  Foto: Lasse Nils Østmo / NRK
 • Brannutrykning på Sametinget

  Brannvesenet rykket ut til Sametinget etter alarmen gikk tirsdag ettermiddag. På stedet var det verken røyk eller varme, men en svidd lukt.

  De lufter nå ut lukta, så henlegger de saken, forteller operasjonsleder Karl Edvard Eriksen Balto til NRK Sápmi.

  Sametingsdirektør Inger Marit Eira Åhren forklarer at de ikke kan gjøre noe mer når de ikke vet hva lukta kommer av.

  – Vi har veldig sensitive brannalarmer som automatisk varsler brannvesenet dersom noe skjer, sier Eira Åhren.

  Loga sámegillii dás.

  Karl Edvard Balto
  Foto: Lasse Nils Østmo / NRK
 • – Netthets truer den samiske ytringsfriheten

  – Det er en trussel mot den samiske ytringsfriheten at noen velger å avstå fra den offentlige debatten.

  Det sier sametingsråd Maja Kristine Jåma (NSR). Jåma sier de ser økende hatytringer og netthets mot samer, og tror mange kvier seg for å delta i debatten som følge av det.

  – Nå er jeg politisk aktiv, så jeg kan på en måte forvente en sånn reaksjon, men jeg tror mange, særlig yngre, ikke deltar i samfunnsdebatten nettopp på grunn av reaksjonene man får, sier hun.

  Loga sámegillii.

  Maja Kristine Jåma
  Foto: Elli-Jonna Irmelin Jannok-Joma / Privat