NRK Meny
Normal

Samisk teater nyttig for nordmenn

Bygget som huser det samiske nasjonalteateret i dag er fortsatt det samme – et gammelt, nedslitt bygg med verken akustikk eller tekniske løsninger som et teater behøver.

Beaivvas samiske nasjonalteater
Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Det vitner om mangel på forståelse for at den samiske befolkningen er en del av det moderne Norge. Det er ikke et reservat med raringer i flotte klær, og skal det være en likeverdighet så må også den samiske nasjonen ha sine spesialbygg.

Lenge ønsket et teaterhus

Det sier skuespiller Knut Walle, som har vært ansatt som kunstnerisk leder på det samiske nasjonalteateret Beaivvaš på 90-tallet. Teateret og Sametinget har lenge ønsket et eget teaterhus som vil koste opp mot 200 millioner kroner å bygge. Men det finnes det ikke penger til, heller ikke til neste år, sier statsminister Erna Solberg.

– Dere ser vel også kanskje hvorfor det ikke er plass på budsjettet akkurat nå. Det en lang liste over kulturinstitusjoner som ønsker seg både ombygninger, fornyinger og mer penger, og vi har ikke plass til alt.

– Nyttig for nordmenn også

Skuespiller Knut Walle mener at et samisk teater ikke bare er til gode for den samiske befolkninga, men noe som også nordmenn i aller høyeste grad behøver.

– Det er gjennom teatret vi ser hverandre, og vi ser inn i den andre kulturen. Det vinduet trenger ikke minst nordmenn.