Sjakkforening vil anmelde Lotteritilsynet

Lotteritilsynet har anmeldt ledelsen i Samisk sjakkforening og Komsa sjakklubb for bedrageri og dokumentfalsk. Sjakklubbenes advokat mener anmeldelsen må trekkes tilbake.

sjakk
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Steinar Hardersen er anmeldt for brudd på både lotteriloven og straffeloven som daglig leder og ansvarlig for drifta i Samisk sjakkforening.

– For Samisk sjakkforening ser vi helt klart at pengene til dels ikke har gått til de tingene de skulle. Regnskapet viser dette, sier kommunikasjonssjef i Lotteritilsynet, Rune Timberlid til Altaposten .

Også Komsa sjakklubb i Alta er anmeldt for bedrageri og dokumentfalsk.

Timberlid bekrefter at det har blitt brukt store ressurser i forkant av anmeldelsen, som ble levert Øst-Finnmark politikammer nylig.

– Må trekke anmeldelsen

Sjakklubbenes advokat Lars Winsvold mener anmeldelsen må trekkes tilbake, fordi de har innlevert en klage på grunnlaget for saken og siden denne ikke er behandlet så mener de at det er i strid med god forvaltningsskikk å ta ut anmeldelse.

– Vi vil for det første anmelde Lotteritilsynet til Sivilombudsmannen for brudd på god forvaltningsskikk. Man har ikke behandlet saken ferdig før man går til politianmeldelse, sier Winvold til NRK Sámi Radio.

Winsvold benekter at det har skjedd noe kriminelt i sjakklubbene.

– Begge klubbene har mesteparten av midlene stående på sine kontier. Det er ikke forbrukt og det er ikke personlig berikelse, og det kan fremlegges regnskap for bruken.

Tar anmeldelse med stor ro

Kommunikasjonssjef i Lotteritilsynet, Rune Timberlid, tar en slik anmeldelse med stor ro.

– Vi føler vi er på trygg grunn i denne saken. Vi har brukt lang tid på saksbehandlingen og sjakklubbene har hatt lang tid på å komme opp med de opplysningene vi har bedt om.

Timberlid sier at saken er av en svært alvorlig art.

– Hvis dette blir rettskraftig, så er dette alvorlig brudd på lotteriloven og straffeloven, fordi vi snakker om store summer som er henta ut av lotterimarkedet, etter vår mening uten at det var grunnlag for det, sier Timberlig til Sámi Radio.