Hopp til innhold

Samisk samfunnsdebattant: – Festivaler burde forby finsk turistsamelue

Nå har noen kanadiske festivaler forbudt sine festivalgjester å bruke indianerfjærpryd. Den samiske samfunnsdebattanten Katri Somby mener at nå bør også festivaler i Norge og i samiske områder forby sine gjester å bruke finske turistsameluer.

People Cannes Lordi

Den finske gruppa Lordi har ofte brukt en turistsamelue på scenen.

Foto: PETROS GIANNAKOURIS / AP

– Jeg er så glad over å se indianerne lykkes i å få aksept for at det ikke er greit å bruke fjærhodeprydet som et motetilbehør på festival, at deres kamp for saken begynner å få resultater, sier Katri Somby.

Har forbudt fjærehodepryd på festivaler i Canada

Katri Somby

Den samiske samfunnsdebattanten Katri Somby vil at festivaler skal forby finsk turistsamelue

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Musikkfestivalene Osheaga music festival, Heavy Montreal og ÎleSoniq i Canada har forbudt sine festivalgjester å bruke indianer fjærhodepryd i festivalene. Det melder CBC News .

Osheaga music festival sier at fjærhodepryd har en åndelig og kulturell betydning i urfolkssamfunnet og for å respektere og ære indianerne så ber de festivalgjengere om ikke å bruke fjærehodepryd som et moteplagg når de skal på festival. De har listet opp First Nations fjærhodepryd på lista over ting som er forbudt på festivalen. Ifølge nettsiden deres så vil slike fjærpryd bli inndratt.

Slike fjærhodepryd brukes vanligvis under spesielle seremonier og de får kun noen få utvalgte blant indianerne bruke. De siste årene har flere og flere artister og festivaldeltakere i USA og Canada begynt å bruke slike som moteplagg eller -tilbehør.

Aqua-lene

Også i Norge har artister brukt fjærhodepryd som motetilbehør på scenen. Dette har nå noen festivaler i Canada forbudt.

Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

– Ubehagelig med finske turistluer

Nå synes Somby at man må følge opp dette i Norge også, og i det samiske området ellers. Hun har sett blant annet at den finske gruppa Lordi har brukt en turistlue på scenen og hun synes det er veldig upassende.

– Jeg ser at våre kulturelle symboler blir misbrukt, og da tenker jeg spesielt på de finske turistsameluene, siden det her er snakk om hodepryd. Der bryr man seg ikke om lua er en kvinnelue eller en mannslue, man ser ofte at kvinner bruker mannslue. Det er oftest ikke fin duodji heller, sånn som vi samer ville brukt. Jeg synes det er så ubehagelig å se slike luer i bruk. Derfor er det veldig motiverende å se at det er mulig å kritisere slikt og at det får resultater.

– Burde forbys på festivaler

Somby håper nå at festivalarrangører i Norge oppfordrer sine festivalgjester å respektere og ære samenes duodji- og gáktetradisjoner.

– For eksempel at man sier at kvinner ikke skal bruke mannslue, og at man ikke bruker slike finske turistluer. De har ikke kommet med noe godt for samene, og de er brukt i sammenhenger hvor man har gjort narr av samer. Derfor mener jeg det er på tide at vi nå sier at vi ikke synes det er greit at de brukes på festivaler. Det hadde også vært med på å bevisstgjøre folk om at vi ikke synes det er greit, for jeg tror mange ikke vet det.

Korte nyheter

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.

  • Girdijohtolat Lulli-Norggas lea bissehuvvon

    Avinor dieđiha ahte Lulli-Norggas lea buot girdijohtolat bissehuvvon duorastat iđida go Oslo dárkkistanguovddážis lea teknihkalaš boasttuvuohta.

    – Mátkkošteaddjit fertejit ráhkkanit guhkes maŋŋonemiide. Dál eat vuos dieđe man guhká fertet vuordit ovdal johtolat fas rahpasa. Mii bivdit buot mátkkošteddjiid čuovvut dieđuid maid ožžot iežaset girdifitnodagain, čállá Avinor.

    Avinora preassagoziheaddji dieđiha iFinnmarkui ahte dat guoská maiddái guhkes mátkki girdiide Álttás ja Romssas.