– Programmene tilbake på nett

NRK Sápmi sjef Nils Johan Heatta er glad for å kunne fortelle at det snart igjen vil være mulig å høre på lulesamiske og sørsamiske sendinger i NRK nettradios arkiver.

Nils Johan Heatta
Foto: Carl-Gøran Larsson

– NRK og IFPI har fått til en ny avtale. Det vil si at alle igjen vil kunne benytte seg av å høre sendingene på nytt på nett, sier en fornøyd Nils Johan Heatta.

I slutten av 2011 brøt IFPI og NRK sitt samarbeid. Partene stod langt fra hverandre i enigheten om en ny avtale.
Det dreide seg om NRKs bruk av rettighetsbelagt musikk.

Det førte til at NRK ikke kunne gjøre sine radioprogrammer, som spiller musikk tilhørende IFPI, tilgjengelig på nett etter at programmet var sendt. Dermed har
hverken nord-, sør- eller lulesamiske programmer vært mulig å høre igjen i NRK sine nettarkiv på mer enn et år. Kun direkte sendinger har vært å høre på NRKs nettradio.

– Direkte sendinger har man kunnet høre på nett. Men siden mange artister er tilknyttet selskaper tilhørende IFPI så har det ikke vært mulig å gjøre sendinger som spiller musikk fra disse artistene tilgjengelig på nett etter at de var sendt, forteller NRK Sápmi sjefen.

Les også: NRK og IFPI enige om nettradioavtale


Ville ikke utelate artister

IFPI er en paraplyorganisasjon for de største plateselskapene. Blant medlemmene er EMI, Sony, Universal og Warner Music.

Dersom kun musikk fra andre plateselskaper enn de i IFPI ble spilt i programmene ville det vært mulig å gjøre de tilgjengelige for gjenlytting. Men det var ikke ønskelig i følge Heatta.

– Da måtte vi latt være å spille musikken til mange kjente artister. Blant annet Mari Boine, og det følte vi ikke ville vært riktig, sier han.

Les også: Uenighet med platebransjen begrenser NRKs musikkbruk

Gledelig for sørsamene

Avtalen som gjelder fra 1. mars i år, er en gledelig nyhet for NRKs lulesamiske og sørsamiske lyttere.
Da det vil føre til at det igjen blir mulig å høre lulesamiske og sørsamiske programmer i NRK nettradios arkiv. Disse programmene spiller musikk
som IFPI eier rettighetene til.

– Siden det er få sendinger på sør- og lulesamisk har det vært stor etterspørsel etter disse sendingene fra lytterne, forteller Nils Johan Hætta.

NRK Sápmis sørsamiske journalist Kjell Roger Appfjell ved kontoret i Snåsa sier at han har fått mange henvendelser fra sørsamiske lyttere.

– Det har vært så mange telefoner og epost fra folk som lurer på hvorfor det ikke er mulig å finne våre sendinger på nett lenger, sier Appfjell.

Mange av lytterne er regelrett triste i følge han.

– Folk er veldig lei seg for at de ikke kan høre sendingene omigjen på nett. Det er den sjargongen som går igjen fra de som har henvendt seg til oss. Jeg er svært glad for at våre sendinger nå igjen vil bli tilgjengelig på nett, avslutter Kjell Roger Appfjell.

Les også: NRKs sørsamiske røst

– En samisk språkarena


En av lytterne som har henvendt seg til NRK Sápmi avdeling Snåsa er Ida Marie Bransfjell. Hun er meget positiv til at sendingene igjen vil bli tilgjengelig på nett.

– Vi har ikke så mange språklige arenaer på sørsamisk, så da var det spesielt trist at det ikke var mulig å høre sendingene på nett, forteller hun.

Bransfjell jobber som sørsamisk lærer ved videregående skolen på Røros. Hun har blant annet brukt de sørsamiske radiosendingene som alternativ i undervisningen.

– Det er kjempe bra at de kommer på nett igjen. Som alternativ i undervisningen har jeg brukt radioprogrammene i muntligundervisning. Vi har ikke samme muligheten her til å bruke språket muntlig i for eksempel butikken, sier hun.

Hun ser på det som svært viktig at sendingene er tilgjengelig på nett. Spesielt siden det ikke er sendinger hver dag, og som oftest på tider der folk enten er på jobb eller skole.

– Jeg ser frem til første mars. Sørsamisk nettradio er en samisk arena for oss, mener Ida Marie Bransfjell.

Radioprogrammene vil være tilgjengelig på nettet i 6 måneder etter at de er publisert.

Ny nettradiospiller

1.mars kommer det også til å bli tatt i bruk en ny nettradiospiller. Den fungerer på samme måte som NRK nett-tv spilleren. Den er nå kommet som betaversjon. Den kan du finne på http://radio.nrk.no/.