NRK Meny
Normal

Samisk professsor er tatt inn som medlem i det finske vitenskapsakademiet

Som medlemmer i vitenskapsakademiet inviteres kun de som har gjort seg fortjent gjennom sitt forskningsarbeid.

Veli-Pekka Lehtola

Professor Veli-Pekka Lehtola er en både produktiv og merittert forsker. Nå er han tatt inn som medlem i det ypperste selskap av finske forskere.

Foto: Vesa Toppari / Yle Sápmi

Professor Veli-Pekka Lehtola ved Giellagas instituttet i Uleåborgs universitet er i år det eneste nye medlemmet som er tatt inn, opplyser Yle Sápmi på sin nettside.

Lehtola er professor og forfatter og han har forsket blant på samisk og nordfinsk historie, samisk samtidskunst ja samisk identitet.

Han er opprinnelig fra Enare i Nord-Finland og hans morsmål er nordsamisk. I 2015-2018 er Lehtola leder i et prosjekt som kalles «Domestication of Indigenous Discourses - Processes of Constructing Political Subjects in Sápmi», som er finansiert at Finlands akademi.

Veli-Pekka Lehtola skriver på sin egen nettside at han som forsker har spesialisert seg i samiske historie i det nordligste Finland, i moderne samisk kunst, samt utviklingen av samisk representasjon.

I fagfeltet historie er hans hovedarbeid om forholdet mellom samer og finner i begynnelsen av 1900-tallet. Han har gitt ut boka «The Sámi People – Traditions in Transition» i 2004 (University Press of Alaska).

Hans hovedarbeid på finsk er «Saamelaiset suomalaiset – kohtaamisia 1896-1953» (Sámi Finns – Encounters in 1896-1953), som ble utgitt i 2012.

Lehtola har gitt ut 12 bøker og nærmere 100 vitenskapelige artikler på finsk, samisk, engelsk, svensk, fransk, tysk og ungarsk.

I 2011 fikk ha av Finlands faglitterære forenings pris for faglitterært arbeid av høy klasse.