Hopp til innhold

Russisk sameleder: – Vi er mot krigen i Ukraina

Lederen i den ene av to samiske organisasjoner i Russland kommer med en oppsiktsvekkende uttalelse. Det skjer dagen etter at organisasjonen ble suspendert fra pansamisk samarbeid.

Aleksandr Slupachik

TRIST: Leder Aleksandr Slupachik i Offentlig organisasjon for samene i Murmansk-regionen (OOSMO) syns det er trist å ikke være en del av det samepolitiske fellesskapet.

Foto: Privat

– Jeg erklærer offisielt på vegne av OOSMO at vi er mot krigen i Ukraina, uttaler leder Aleksandr Slupachik til NRK. OOSMO er forkortelse for Offentlig organisasjon for samene i Murmansk-regionen.

Han kommer med denne erklæringen til tross for at han risikerer fengselsstraff for sine meninger. I Russland kan den som ytrer seg nedlatende om krigen dømmes til 15 års fengsel.

– Den midlertidige utestengelsen av samiske organisasjoner i Russland fra Samerådet er trist. Vi trodde det skulle være umulig, sier Slupachik.

Stopper alt samarbeid

Samerådet er et samarbeidsorgan for samiske organisasjoner i Finland, Norge, Russland og Sverige.

Styret i Samerådet vedtok søndag å fryse samarbeidet med de samiske organisasjonene i Russland fordi de har uttrykt støtte til Russlands «spesialoperasjon i Ukraina».

Christina Henriksen

Presidenten i Samerådet, Christina Henriksen, sier at det er synd å måtte sette det pansamiske samarbeidet på is.

Foto: NSR

– Vi kutter samarbeidet med våre medlemsorganisasjoner i Russland inntil videre. Dette varer minimum til høsten. Det opplyste presidenten i Samerådet Christina Henriksen til NRK søndag kveld.

Slupachik sier han har forståelse for vedtaket.

– Vi forstår Samerådets vedtak og støtter deres holdning i dagens situasjon. Dessverre ble ikke min mening som leder av OOSMO tatt i betraktning, beklager Slupachik.

– Mistet gitaren

Russlands eldste sameforening, Kola sameforening, kom nylig med en støtteerklæring til krigen. OOSMO har forholdt seg taus, inntil i dag.

Et bilde av Samerådets visepresident Ivan Matrehkin med Z-merket på gitaren ble nylig lastet opp i et diskusjonsforum på internett.

– Denne helga ble vi oppmerksomme på at vår visepresident Ivan Matrehkin har erklært med tekst og bilde at han støtter «spesialoperasjonen» i Ukraina. Det er ikke mulig for oss å godta, forklarer Henriksen.

Ivan Matrehkin med Z-merket på gitaren

Dette bildet av Samerådets visepresident Ivan Matrehkin ble postet på et diskusjonsforum for russiske samer. Det syns lederne i Samerådet er uheldig.

Foto: Privat

Matrehkin har kommet med denne forklaringen til NRK:

– Jeg hadde planlagt et møte i Petrozavodsk som singer-songwriter i Vennskapens hus. På vei til Petrozavodsk forsvant gitaren min og en gitar ble brakt til meg for en opptreden. Det er alt jeg vil si.

Slupachik sier at Matrehkin i denne saken må anses som en privatperson.

– Alle Ivan Matrekhins handlinger må han ta på egen kappe. De gjenspeiler bare hans personlige synspunkter. Ivan Matrekhin har ikke vært medlem av OOSMO-ledelsen siden september 2021 og er et ordinært medlem av organisasjonen.

Forlot OOSMO

OOSMO er i inneværende periode blitt representert i Samerådet av Ivan Matrehkin og Andrei Danilov.

Sameaktivisten Danilov søkte i mars politisk asyl i Norge fordi han føler seg utrygg i hjemlandet.

Andrei Danilov

Sameaktivisten Andrei Danilov håper å få opphold i Norge fordi han føler seg utrygg i hjemlandet. Han er den første samiske asylsøkeren fra Russland.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Den utløsende årsaken til asylsøknaden var krigen i Ukraina.

Danilov forlot nylig OOSMO etter eget ønske. Det likte Ivan Matrehkin dårlig.

Ivan Matrehkin på Vkontakte

«Du vet Andrei, din uttalelse viser bare det faktum at du mistet Russland. Lev, skriv, du forlatt din folk, ditt moderland. Bli lykkelig og bli nyttig til det landet du valgt. Hvert menneske gjør sine valg.»

Foto: Skjermdump

– Jeg har prøvd å utfordre Matrehkin til å forklare hva han mener med dette. Jeg har også spurt ham om han er for eller mot krigen. Han har valgt å ikke svare, sier Danilov.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse