NRK Meny
Normal

Samisk krigshistorie bør dokumenteres

Hele den samiske krigshistorien fra 2. verdenskrig som berører hele Sápmi, og ikke bare noen få områder, burde dokumenteres på samisk i bokform. Det sier seniorforsker Johan Klemet Hætta Kalstad.

Vadsø i ruiner 2. verdenskrig
Foto: Scanpix / NTB scanpix

Det er jo noen få plasser i Sápmi som har skrevet ned deres krigshistorie, men det finnes ikke en eneste bok på samisk som viser hele og alle krigshistoriene i.

Johan Klemet Kalstad

Seniorforsker, Johan Klemet Hætta Kalstad.

Foto: Bengt Roger Kåven / NRK

Ny bok lanseres

I løpet av vinteren skal en ny bok ferdiggjøres for grunnskolene, som forteller om den samiske krigshistorien fra 2. verdenskrig. Det er jammen på tide med dette, mener Kalstad.

For det finnes så lite historie, og samer har selv også dokumentert svært lite fra krigens dager. Samene har jo på en måte sin egen krigshistorie, veldig forskjellig fra de andre historiene.

Bassevuovdi - Helligskogen

Et eksempel er jo da tyskerne befalte innbyggerne i Kautokeino om å evakuere til Helligskogen (Helligskogen i Lyngen). Dit var jo innbyggerne enig i å dra, men de måtte få tid til å pakke og forberede seg til turen.

Da de endelig dro av sted, så dro de jo østover, mot Anarjohka og til Bassevuovdi som på samisk er Helligskogen. Og når folk spurte underveis om hvor de var på tur, så svarte dem jo selvfølgelig at dem var på tur til Bassevuovdi, Helligskogen.

Samisk forlag enig at det må publiseres mer

Jan Helge Soleng

Forlagssjef i Davvi Girji, Jan Helge Soleng er enig at det bør lages en samlet samisk krigshistorie fra hele Sápmi.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Forlagssjef i Davvi Girji, Jan Helge Soleng er enig at man må lage en samlet verk om samisk krigshistorie i fra 2. verdenskrig. Soleng sier at det som er skrevet frem til nå finnes bare i hefteformat og er skrevet nokså lokalt. Det er også viktig at boka blir laget på samisk, sier Soleng.