NRK Meny
Normal

– Det største som har skjedd samisk film siden Veiviseren

Amanda Kernells kortfilm "Stoerre Vaerie" er valgt ut til Sundance film festival. Det er første gang at en samisk film vises på denne anerkjente filmfestivalen. – Dette markerer et tidsskille innen samisk film, sier direktør Anne Lajla Utsi i Internasjonalt Samisk Filminstitutt.

Fra filmen Stoerre Vaerie

Fra filmen Stoerre Vaerie

Foto: Petrus Sjøvik, ISF pressebilde

Utsi sier at en samisk film er valgt ut av tusentalls internasjonale filmer først og fremst er en stor anerkjennelse av Amanda Kernells arbeid.

Sundance film festival valgte ut 60 kortfilmer fra hele verden blant over 8000 søkende filmer.

– Fantastisk kult

Regissør Amanda Kernell jubler over nyheten.

– Jeg og teamet er utrolig glad og det er en drømmescenario. Man vil jo komme på de store festivalene som Sundance. Det kjennes fantastisk kult at samisk film er med og representerer Sverige. Og det er morsomt for alle som har vært med og bidratt med språk og kompetanse.

Stoerre Vaerie er en kjærlighetserklæring til den eldre generasjonen samer, til de som brøt med alt og forlot det samiske og til de som ble igjen. Filmen handler om 78-årige Elle, som ikke liker samer, selv om hun er same selv. For lenge siden valgte hun å klippe alle bånd til familien og bli svensk. Hun returnerer til Sápmi når hennes søster skal begraves og må velge mellom å fortsette det livet hun har valgt eller å forsøke og forsones.

Amanda Kernell tror at man i USA forstår problematikken som tas opp i filmen, når de selv har en lignende problematikk.

I hovedrollene i Stoerre Vaerie er Maj-Doris Rimpi, Olle Sarri, Anne Biret Somby og Jonar Thomassen.

Stoerre Vaerie er for utenom en kortfilm også en pilot til langfilmen Sameblod, som handler om to sørsamiske søstre i 30-tallets Sverige. Det forteller regissør Amanda Kernell.

Maj Doris Rimpi og Amanda Kernell

Maj Doris Rimpi (til venstre) har en av hovedrollene i filmen som Amanda Kernell regisserer

Foto: Sam Hedman, ISF pressebilde

– Manifesterer en ny epoke innen samisk film

Stoerre Vaerie er en kortfilm som har fått utviklingsstøtte hos Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISF) og dramaturg Åsa Simma har bidratt under manusarbeidet. ISF har også gitt produksjonstilskudd til filmen. Også Sametinget og Film i Västerbotten har støttet filmen.

– Stoerre Vaeries utvelgelse til Sundance film festival er det største som har skjedd samisk film siden Veiviseren ble Oscar-nominert. Amanda Kernell representerer den nye generasjonen samiske filmskapere, og Sundance-utvelgelsen manifesterer en ny epoke innen samisk film. Dette befester at satsingen på samisk film og ISF resulterer i filmen av høy kvalitet, som hele Norden kan være stolte av.

Det sier direktør i ISF Anne Lajla Utsi. Hun gleder seg sammen med regissør Amanda Kernell og produsentene Lars Lindstrøm i Nordisk Film og Oskar Østengren i Bautafilm.

– Vi er stolte over å ha bidratt til denne filmen. At de nå skal til Sundance film festival med sin strålende film er helt fantastisk, sier Utsi.

Sundance film festival arrangeres i Park City i Utah i USA fra 22. januar til 1. februar.

Med i svensk kortfilmkonkurranse

Kortfilmen Stoerre Vaerie er også valgt ut til å konkurrere om prisen Startsladden 2015, som er kortfilmkonkurransen til Göteborg Film Festival.

Festivalen er Sveriges største arena for svensk kortfilm og hvert år vises rundt 80 nye kortfilmer. Vinneren av Startsladden 2015, som får en halv million svenske kroner, annonseres den 25. januar 2015.