NRK Meny
Normal

– Alfa og omega for samemiljøet

Etter nær et år uten et eget møtested, har samene i Oslo omsider fått nye lokaler. I morgen åpner det nye Samiske Hus i hovedstaden.

Ann-Elise Finbog

Nestleder Ann Finnbog i Samisk Hus i Oslo sitt styre er svært fornøyd med de nye romslige lokalene.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Ann Finnbog

Ann Finnbog er nestleder i styret for Samisk hus i Oslo.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Det her betyr alt. Jeg tror at om ikke vi hadde funnet et nytt sted nå, så hadde det samiske miljøet i Oslo dødd ut, sier nestleder Ann Finnbog.

Sentralt i Oslo, helt nederst på Grünerløkka og vegg i vegg med kulturinstitusjonen den norske Riksscenen, vil Samisk Hus i Oslo åpne dørene fra og med i morgen.

Et år uten møtested

I nesten et år har samene i hovedstaden stått uten tak over hodet etter at lokalene de leide i Akersgata, måtte pusses opp.

På grunn av høye leiepriser fikk ikke Samisk hus i Oslo tak i nye og egnede lokaler, og fra januar i år var det ikke lenger et eget møtested for bysamene.

Imorgen kveld reåpnes Samisk hus i Oslo i nye lokaler, og nestleder Ann Finnbog sier at det er virkelig er på tide.

– Uten et møtested og en arena hadde alt blitt mye vanskeligere. Det blir vanskeligere å samles, vanskeligere å fremme kultur, identitet og språk. At vi nå har funnet egne lokaler, tror jeg er alfa og omega for det samiske i Oslo.

Vil samarbeide med Riksscenen

Styret i Samisk hus i Oslo er veldig fornøyd med de nye lokalene, som ligger på gateplan. I Akersgata måtte bysamene langt opp i etasjene, der de disponerte flere små kontorer.

De nye lokalene har dessuten tilgang til scener, som også bysamene får benytte.

– Vi er også veldig fornøyd med at vi nå er vegg i vegg med riksscenen, som vil være en naturlig samarbeidspartner for oss, sier nestleder Ann Finnbog i styret for Samisk Hus.

Savn etter samisk

Mens NRK Sápmi er på besøk i de nye lokalene, er det flere bysamer som stikker innom. De kan nesten ikke vente til åpningen, og sier at et samisk samlingsted i hovedstaden har vært savnet.

– Jeg bor rett ved siden av her, så for meg er dette veldig nært. Jeg kommer nok derfor til å være mer her enn jeg har vært tidligere i Akersgata, sier Kristian Fors.

Han synes at lokalene er veldig fine, større og lysere enn de forrige. Han ser frem til mange hyggelige arrangementer i tiden fremover.

Aino Haugen

Aino Haugen er på Samisk Hus i Oslo fordi det er sosialt og fordi hun der får praktisert språket.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Jeg har ikke mulighet til å snakke samisk daglig på jobben min, og jeg synes det er veldig godt å få komme hit til Samisk Hus på lørdagskafeen. Da får jeg snakket samisk med andre samer, sier Aino Haugen.

Hun sier at det har vært veldig trist å være uten et eget samisk møtested i nesten et år, og at hun har savner det. Haugen er derfor veldig glad for at Samisk Hus nå endelig åpner dørene igjen.

Fortsatt tøff tid i vente

Men det er store skår i gleden. Samisk Hus i Oslo har lenge slitt med dårlig økonomi, og pengespørsmålet er langt fra avklart.

Nylig ble det kjent at Oslo kommune halvverer den økonomiske støtten fra neste år og foreningen har bedt om økonomisk hjelp fra flere hold uten at det har hjulpet.

Samisk Hus i Oslo har foreløpig bare leid de nye lokalene på Grünerløkka frem til nyåret, da pengene ikke strekker mer til. Styret håper imidlertid at Oslo kommune og Sametinget kan være med på å løse den økonomiske situasjonen.

– Et møtested for bysamene må man uansett ha, sier nestlederen.

Kaffepause på Samisk Hus i Oslo

Samisk hus i Oslo vil igjen kunne åpne dørene for ukentlig lørdagskafé.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Ambassadørbesøk

Styret i Samisk hus i Oslo ønsker alle som vil velkommen til den offisielle reåpningen klokken 19.00 i morgen kveld. På programmet står blant annet sang fra Oslobaserte samer og den Tsjekkiske ambassadøren er invitert som gjest.

– Bakgrunnen for det er at den tsjekkiske ambassadøren og hans kone i København har oversatt Just Qvigstads samiske samlinger til tsjekkisk, og det er en tsjekkisk billedkunstner som har tatt tak i dette, og nå laget en billedserie. Billedserien kommer hit på mandag og vil bli satt opp, sier Ann Finnbog.

Samisk Hus i Oslo har fått nye lokaler

Slik ser de nye lokalene ut, romslig og lyst og på gateplan.

Foto: Ođđasat / NRK