– Vi jobber iherdig med rekruttering

Samisk høgskole er i full gang med rekruttering av flere studenter. Rektor Gunvor Guttorm skulle ønske at det samiske samfunnet sa klarere ifra om hva de forventer av skolen.

Gunvor Guttorm

Rektor Gunvor Guttorm sier de har store planer for rekrutteringen det kommende året.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Det samiske samfunnet må være med å skape frem de samisktalende fagfolkene. Vi må jobbe sammen, sier Guttorm.

Det er også derfor representanter fra skolen fremover kommer til å reise rundt for å diskutere rekruttering. Foreløpig har Samisk høgskole bare vært i kontakt med Karasjok, Kautokeino og Oslo kommune, men flere skal det bli med tiden, ifølge Guttorm.

– Vi ville vite hva slags behov det er i Oslo-området, hva slags studietilbud de ønsker der. Vi pratet med Samisk hus og Kampen skole, hvor vi fortalte at vi har nettbasert lærerutdanning på gang.

Samarbeid

Sist uke skrev NRK Sápmi en større reportasje om hvordan Samisk høgskole sliter med å rekruttere studenter. Per dags dato møter én elev opp på forelesninger ved journalistikkutdanningen i Kautokeino, og lærerstudiet kan heller ikke sies å være overfylt.

Nå har skolen satt rekrutteringen som et mål for dette året og neste.

– Vi skal diskutere rekruttering på et høyere nivå og enda mer strategisk. Vi vil prøve å komme i dialog med skoler, politikere og sametingspolitikere, fortsetter Guttorm.

Diehtosiida - Samisk høgskole

Samisk høgskole i Kautokeino.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det innebærer at skolen også kommer til å tilby flere nettbaserte fag og studier enn tidligere, slik også publikum har etterlyst på sosiale medier. De kommer også til å starte opp kurs på norsk, samt at den fireårige lærerutdanningen vil bli samlingsbasert. Guttorm er spent på om de nye kravene til lærere fører til færre søkere.

– Hva med journalistikkutdanningen, forblir den slik den var?

– Vi kommer til å vektlegge sosiale medier og film, sier Guttorm, som håper på samarbeid med ulike samiske medieinstitusjoner.

– Vi jobber iherdig med rekruttering på flere nivåer. En ting er å rekruttere for øyeblikket, men vi vil gjerne også komme i dialog med det samiske samfunnet. Det må også komme utenfra at det er behov for samiskspråklige utdannede fagfolk, avslutter Guttorm.