NRK Meny
Normal

Samisk forlag utgir for første gang bok på bare nynorsk

Det samiske forlaget Davvi Girji gir tirsdag ut Svein Lunds nye bok «Gull, gråstein og grums - Omstridde gruver».

Jan Helge Soleng

Jan Helge Soleng viser stolt frem den første utgivelsen på nynorsk fra det samiske forlaget.

Foto: Pressebilde / Davvi Girji

– Oppdraget til vårt forlag er i første rekke å utgi bøker på samisk, men nå utgir vi denne tittelen bare på nynorsk. Det gjør vi fordi forfatteren skrev boken på nynorsk, søkte selv om midler til utgivelse og kontaktet deretter forlaget, forklarer forlagssjef Jan Helge Soleng i Davvi Girji.

«Omstridde gruver» er første bind i serien «Gull, gråstein og grums», som har et kritisk blikk på mineralnæringen i fortid, nåtid og fremtid.

Svein Lund er lærer og lærebokforfatter bosatt i Kautokeino, og hans måform på norsk er nynorsk.

– Ingen ny policy

Davvi Girji utgir både skjønnlitteratur og lærebøker. Alle utgivelsene baserer seg på offentlig støtte blant anent fra Sametinget.

Til noen av utgivelsene har forfatteren selv skaffet finansiering. Forlagsdirektøren ser ingen problemer med at de nå bruker tid på annet en utgivelse av samiske bøker.

Svein Lund

Forfatter Svein Lund.

Foto: Elle Maaret Arttieff

– Det er slik det må være. Vi er et privat selskap og her er det snakk inntekter. Vårt oppdrag er også å skaffe midler til drift av selskapet, slik at vi får betalt både lønninger og andre utgifter. Denne utgivelsen passer inn i dette bildet, forklarer Soleng.

Forlagssjefen sier at forlagets oppdrag også er å utgi bøker som er viktige for det samiske samfunnet.

– Inngrep i naturen av gruveindustrien er selvsagt viktig, sier han.

Er dette med utgivelse på norsk bokmål eller nynorsk en ny policy for forlaget?

– Nei. Vår policy vil fortsatt være å utgi bøker på samisk. Men hvis det er mulig så tar vi selvsagt også andre oppdrag og prosjekter som bringer inn kapital til selskapet, svarer Jan Helge Soleng.

Forfatteren og forlaget ville i utgangspunktet også gi ut boka på samisk, men det var ikke mulig å skaffe finansiering.

Forøvrig er det ikke første gangen Davvi Girji utgir noe på nynorsk. Svein Lunds bok «Samisk skole eller Norsk Standard» kom i parallellutgaver på samisk og nynorsk i 2003.

Gruver som skaper splid

Bokserien «Gull, gråstein og grums» kommer her med første bind. Det tar for seg de gruvene og gruveplanene i Norge som har vært mest omstridt.

Blant annet tre gruveprosjekter i Finnmark blir omtalt i boken (ekstern lenke):

Boka starter i Kautokeino på Finnmarksvidda med historien om kopper- og gullgruven i Biedjovággi, fra reindriftssamer fant kopperholdige steiner, gjennom kortvarig drift og fram til kommunestyret i 2013 sa nei til å starte opp igjen.

I Kvalsund ble det først på 1900-talet satt igang en rekke koppergruver. Siden har det vært drift i fleire perioder, og nå blir den største koppergruven i norsk historie planlagt her.

Planen har møtt motstand, både mot deponering av avgangen i Repparfjorden og fordi reindrifte vil bli rammet.

I Sør-Varanger ble det startet jernmalmgruve i 1906. Hele tiden har rundt halvparten av malmen endt som avgang til Langfjorden og Bøkfjorden. Etter gjenoppstarten av gruven har det særlig vært fokus på de kjemikaliene som følger avgangen.

– I senere bind i denne serien vil vi se på flere gruver og på utvinningsmetodar, miljøvirkninger, lovverket, forvaltningen og aktørene i mineralutvinningen og debatten rundt denne, opplyser forfatter Svein Lund.