NRK Meny
Normal

Samisk filmdirektør: – Verden er klar for de gode samiske historiene

Direktøren i Internasjonalt samisk filminstitutt ser inn i «glasskula» for samisk film. Hun ser mange gode år fremover.

Internasjonalt samisk filminstitutt

Dette er noen av de filmprosjektene Internasjonalt samisk filminstitutt har vært med på å støtte.

Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Suksesskriteriet for samisk film er todelt. Verden vil fortsatt ha det eksotiske og romantiske bildet av samene med rein, vidder og villmark. Det kan vi ikke komme bort fra. Samtidig har vi en ny generasjon unge samiske filmskapere, som helst vil fortelle noe helt annet enn det forventede. Det gir nye autentiske historier og en mulighet på det internasjonale markedet, sier filmdirektør Ánne Lájlá Utsi.

Maj Doris Rimpi og Amanda Kernell

Maj Doris Rimpi og Amanda Kernell.

Foto: Sam Hedman, ISF pressebilde

Samiske kortfilmer har i løpet av kort tid gjort stor suksess både i Norden og i utlandet.

Amanda Kernells film «Stoerre vaerie» vant i helgen publikumsprisen for beste svenske kortfilm på Göteborgs filmfestival. Filmen er også den første samiske produksjonen som noensinne om konkurrerer om en pris i Sundance Film Festival.

Den samiske-/Blackfoot-kvinnen Elle-Máijá Tailfeathers (29) har gjort seg bemerket med kortfilmen «A Red Girl’s Reasoning». Filmen har vunnet flere priser og nå planlegges det å lage en helaften spillefilm av dette.

Elle-Máijá Tailfeathers

Elle-Máijá Tailfeathers.

Foto: Bjarne Store Jakobsen

Hun er også tatt ut til Toronto International Film Festival med kortfilmen «Bihttoš (Rebel)». Tailfeathers beskrives av den nasjonale TV-kanalen CBC som en av de fem mest innflytelsesrike urfolkene i landet under 30 år.

Under Tromsø internasjonale filmfestival 2015 hadde hele sju samiske kortfilmer premiere. Disse filmene gjorde seg sterkt bemerket i festivalen, og tre av filmene var blant de fire nominerte til debutantprisen «Skårungen». Det var Marja Bål Nango som vant prisen med filmen «Hilbes biigá».

– ISF har noe av æren

Ánne Lájlá Utsi mener at Internasjonalt samisk filminstitutt (ISF) har en del av æren for samisk film nå legges merke til også utenfor det samiske samfunnet.

Samisk filmdirektør Anne Lajla Utsi

Filmdirektør Ánne Lájlá Utsi.

Foto: Liv Inger Somby

– Det at et internasjonalt publikum blir begeistret av samiske filmer betyr mye for samisk films fremtid. Alle de filmene og filmskaperne som her er nevnt, har vi i Internasjonalt samisk filminstitutt vært med på å støtte. Derfor har vi noen av æren for fremgangen, men den største æren har selvsagt filmskaperne selv, sier Utsi.

Fra ISF har Amanda Kernell fått både støtte til arbeidet med manus og produksjonsstøtte.

Elle-Máijá Tailfeathers har også fått produksjonsstøtte for sitt filmarbeid.

I tillegg ble de sju filmene i «7 Sámi stories» støttet av Internasjonalt samisk filminstitutt. Alle filmene ble produsert i Kautokeino sommeren/høsten 2014.

– Det er viktig at det finnes en institusjon som støtter samiske filmtalenter. Dette er med på å gi hardtarbeidende samiske filmarbeidere både inspirasjon og midler til å realisere sine prosjekter. Nå begynner vi så smått å se resultatene av dette arbeidet, sier Utsi.