Mánáid-TV med jubileum

I 20 år har samiske barn i Norge hatt et barne-TV-tilbud.

Mánáid-tv Logo

Mánáid-tv-logo

Foto: NRK

Ingir ja Ánte Mánáid-Tv studios

Mánáid-TV-vertene Ingir og Ánte i aksjon i TV-studioet.

Foto: Govven: Kathrine Lihall

Mánáid-TV-jubileet har blitt markert på NRK-huset i Karasjok, blant annet med åpent hus for barn og besøkende.

Barna som tok turen innom jubileumsfeiringen, har blant annet fått prøve seg som "TV-stjerner" i Mánáid-TV-studioet, og fått leke med noen av Mánáid-TV-vertene som de kjenner fra TV-skjermen.

Jubile-markeringen har også blitt viet oppmerksomhet både i TV-nyhetssendingen Ođđasat og i NRK Sápmis radiomagasinprogram Radiosiida.

Hun var en av de første Mánáid-TV-"tantene"

Mangeårig sameradio-profil, Marit Sofie Holmestrand, var en av de første første programlederne i den samiske barne-TV'en . I dag har hun brukt deler av arbeidsdagen til å mimre 20 år tilbake til den gangen NRKs samiske divisjon startet opp med samisk barne-TV.

Marit Sofie Holmestrand

Marit Sofie Holmestrand

Foto: NRK

– I forhold til det samiske språket var det veldig viktig å starte opp med mánáid-TV. Når vi fikk bilder på TV-skjermen fra steder som er kjente for samiske barn, og de kunne se gjenkjennelige plasser i våre nærområder, så opplevde vi at samiske barns selvfølelse løftet seg, forteller Holmestrand.

Holmestrand forteller at hun og kollegene i Mánáid-TV også har fått positive tilbakemeldinger fra det ikke-samiske TV-publikumet gjennom tida.

– "Vi bruker også å se på samisk barne-TV" kunne jeg bli fortalt av norske tv-seere, og dette viser vi har jo hatt seere over hele landet, sier Holmestrand.

Hør radioreportasjen med Holmestrand, og intervju med jubileum-besøkende på NRK-huset i Karasjok (reportasjen er på samisk):

Målsetning er daglige sendinger

NRK Sápmi-sjefen Nils Johan Hætta sier at målsetningen med de samiske barne-tv-sendingene, også har dreid seg om å vise verdenen utenfor det samiske samfunnet, men på en måte som er tilpasset til samiske barn.

Nils Johan Heatta

Nils Johan Hætta

Foto: Kaland, Ole/NRK

– Jeg er sikker på at vi har styrket samiske barns selvfølelse, fordi vi har vist barna en samisk barne-verden, på det samiske språket, og på deres premisser, sier Hætta.

Han forteller videre at NRK Sápmi har som målsetning at Mánáid-TV bør bli et dagligdags tilbud på norsk fjernsyn, innen få år.