Samisk artist: – Merkelig hvis KEiiNO skulle trekke seg fra Eurovision nå

Den samiske artisten Ulla Pirttijärvi-Länsman sier at KEiiNO visste at årets finale i Eurovision Song Contest arrangeres i Israel.

Ulla Pirttijärvi-Länsman

Ulla Pirttijärvi-Länsman mener alle selv må ta stilling til hva de syns de kan være med på eller ikke.

Foto: Vesa Toppari / Yle Sápmi

– KEiiNO var klar over at finalen arrangeres i Israel da de meldte seg på Melodi Grand Prix. Derfor ville det ha sett rart ut hvis de plutselig skulle trekke seg nå, sier Ulla Pirttijärvi-Länsman.

Pirttijärvi-Länsman deltok i finalen i den finske Melodi Grand Prix i 2015 sammen med sin datter Hildá. Duoen kalte seg for Solju og de deltok med sangen «Hold Your Colours». Det ble en tredje plass.

– Når man vet hvor sånne konkurranser arrangeres, vil det være lurt å ta stilling til en eventuell boikott før man melder seg på konkurransen, mener Pirttijärvi-Länsman

Solju-joavkkus leaba Ulla Pirttijärvi-Länsman ja Hildá Länsman

Mor og datter, Ulla og Hildá Pirttijärvi-Länsman utgjør duoen Solju.

Foto: Vesa Toppari / Yle

– Feil av KEiiNO å delta

Palestinakomiteen gikk nylig ut med at de mener KEiiNO bør boikotte finalen i Israel.

Kathrine Jensen

BOIKOTTER: Leder i Palestinakomiteen, Kathrine Jensen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

De støtter palestinernes syn om at det blir galt å holde verdens største musikkshow i et land som stadig bryter menneskerettighetene.

– Dette er en hvitvasking av Israels politikk overfor palestinerne, hevder leder Kathrine Jensen i Palestinakomiteen.

Ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Norge tilbakeviser at landet stadig bryter menneskerettighetene.

Mari Boine synger på Riddu Riđđu

Mari Boine er for boikott av Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Det er det ikke alle som liker.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

– Israel er et demokrati som prøver å beskytte sin befolkning, men står overfor mange sikkerhetsutfordringer, ulikt de utfordringene mange andre land står overfor, sier ambassaderåd Dan Poraz.

Låtskriver og joiker i KEiiNO, Fred Buljo, mener det blir feil å blande kortene.

Fred Buljo

Joikeren Fred Buljo i KEiiNO.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi deltar i en musikkonkuranse, som tilfeldigvis holdes i Israel. Jeg reiser dit for å underholde og for å vise samisk kultur for et publikum på 200 millioner, forklarer Buljo.

Det er NRK som står bak Melodi Grand Prix i Norge, og programmet er et av de mest populære årlige musikkshowene i landet.

– Eurovision ble startet som et fredsprosjekt, og er et ikke-politisk arrangement, og fremmer ingen politiske budskap eller kampanjer. Vi er valgt av det norske folk til å representere Norge i Tel Aviv, minner Buljo om.

Mye pepper for boikott

Flere artister skrev i september i fjor under på et opprop om boikott, blant annet Mari Boine, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Marthe Valle og Aslak Heika Hætta Bjørn.

Dette har Boine fått mye pepper for på spsiale medier. Hun blir kalt både rasist, antisemitt (jødehater) og utrykker at dere er skuffet over henne.

– Jeg står for min støtte til dette oppropet, både den svenske nylig og den internasjonale som jeg skrev under på i fjor.

Mari Boine synger på Riddu Riđđu

Mari Boine er for boikott av Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Det er det ikke alle som liker.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

– Hvis menneskerettighetene er viktig, så kan delktakerne eventuelt ta dette opp når de befinner seg i arrangørlandet. Men arrangementet er nok først og fremst et utstillingsvindu for musikere og artister. Dette er en mulighet man sjeldent får, sier Ulla Pirttijärvi-Länsman.