Sámi quiz: Hvor mye vet du om samisk musikkliv?

Vi har laget en quiz med lav vanskelighetsgrad denne gangen. Eller har vi det? Ta quizen og finn ut selv.

Collage for Urbis Pop-quiz.
Foto: KEVIN FRANCETT, ANNE-RAVNA ALLAS, BALA RADHAKRISHNAN, MONTASJE AV NRK

1/8 Joik og KORK

Bilde av Marja Mortensson til albumet Raajroe
Foto: Jørn Kristensen

En av de største unge artistene for tiden, Marja Mortensson, har nettopp gitt ut albumet «Raajroe» sammen med Kringkastingsorkesteret. Hvilket samisk språk synger hun på?

2/8 Fortiden i Våre hender

Bandbilde av Polardegos ute.

De her folkene har gitt ut albumet «Fortiden i Våre hender»

Foto: Christian Lindahl Finstad / Kontrafei Media

Hánná Rein fra Biru Baby har sammen med eks-Joddski Jørgen Nordeng, gitt ut det de kaller samplebasert punk. Men hvilket nedsettende ord om nordlendinger har fått æren av å bli bandnavnet?

3/8 Coachen

Agnete Saba med to søljer på seg når hun skal være dommer i Stjernekamp.

Agnete Saba var dommer for joikekategorien i Stjernekamp, men hvem var coachen?

Foto: Julia Marie Naglestad / nrk

I midten av oktober var det klart for joik i Stjernekamp på NRK. Artistene ble ledet inn i joikens lyder og teknikker av den stødige hånden til en av Sápmis unge stjerneskudd. Hva heter han?

4/8 Joikedronningen

Alexandra Rotan omgitt av røyk på Stjernekampscenen mens hun joiker.
Foto: Julia Marie Naglestad / nrk

I årets joikekategori valgte Keiinos Alexandra Rotan nærmest å hoppe etter Wirkola ved å fremføre «In ge mun Dieđe», av Ánte Mihkkal Gaup og en annen joiker som gjerne omtales som «The Queen of Joik». Vi vil frem til joikerens navn?

5/8 Med flagget til topps

Jorun Stiansen omgitt av lys på Stjernekampscenen.
Foto: Julia Marie Naglestad / nrk

Denne gangen var det Jorun Stiansen som måtte takke for seg. Med overraskende god samisk uttale joiket hun Ulla Pirtijärvis «Jearrat biekkas». Hva betyr tittelen?

6/8 Vi hentes hjem

plateomslag til Halv eller kvart, med navnet på artisten sladdet ut til quizen.
Foto: Emil Bekkevold, redigert av NRK

«Sameblod» er den fjerde singelen i det kommende albumet «Vi hentes hjem» av en samisk artist fra kysten. Her synges det om fornektelse og frykten for å bli avslørt som same. Hvem er artisten?

7/8 Månedens Urbi

Petra Laiti i kofte med hette. Mørk bakgrunn.
Foto: Hilma Toivonen / Hilma Toivonen

Ut av intet dukket det opp et nytt navn på NRK Urbis radar i begynnelsen av september. Navnet er Petra Laiti og hun er samisk influenser, aktivist og nå artist i ett av våre naboland. Hvilket?

8/8 Mange jern i ilden

Pressebilde for singelen Dárbbašit Du.
Foto: Ida Marøy / Scope

Ella Marie Hætta Isaksen er travel for tiden. I løpet av dette året har hun vært aktiv både som artist, skuespiller, aktivist og ikke minst forfatter. Nå er hun ute på turné med ISÁK, og med seg har de en helt ny singel. Hva heter den?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

Korte nyheter

 • Ole Larsen Gaino er død

  Joiker og historieforteller Ole Larsen Gaino er død, 88 år gammel. Han fikk Áillohaš-prisen i 1995, deltok i Sámi Grand Prix sju ganger og har gitt ut seks joike- og historiealbum. Han fikk også Folkelarm-prisen i 2009 sammen med Johan Sara jr.

  Det sies at Gaino kunne flere hundre joiker.

  – Han var som en joik. Kvitret og kvitret med joik, og forlot verden med joiken. En stor, stor mester har forlatt oss, sier Sara jr.

 • Omikron bekreftet i Tromsø

  Tromsø kommune har mandag ettermiddag fått bekreftet to tilfeller av sannsynlig omikronsmitte. De smittede har begge tilknytning til utbrudd i Oslo. Personene har blitt håndtert som mistenkt omikron før prøven ble bekreftet og har svært få nærkontakter. Resultatet viser at det ikke er deltavarianten, og i praksis betyr det at det er omikron, skriver kommunen i en pressemelding.

 • Cogge uniforpmaid bargui

  Ruovttusuodjalus ávžžuhii odne sin soalddáhii coggat uniforpmaid bargguideaset, danin go odne lea 75 jagi rájes go Stuorradiggi mearridii álggahit Ruovttusuodjalusa.

  – Juovlamánu 6. beaivi lea RS riegádanbeaivi. «Uniforbma barggus»-beaivi gudnejahttá bargoaddiid, dadjá suodjalushoavda Eirik Kristoffersen.

  Dá lea nubbi geardi go Ruovttusuodjalus hástala soalddáhii coggat Ruovttusuodjalusa biktasiid bargui. 40.000 soalddáha ja befála dahke ge nu, odne.

  Otná dáhtona alde, 75 jagi áigi, mearriduvvui ahte Ruovttusuodjalus galggai ásahuvvot. Danin ávžžuhuvvojedje Ruovttusuodjalusa soalddáhat odne coggat uniforbma bargui.