Hopp til innhold

Sámi Grand Prix søker neste års vinner

Nå er det mulig å melde på sanger og joiker til Sámi Grand Prix 2023. Har du det som skal til for å konkurrere på Sápmis største scene?

Loga sámegillii dás.

Sami grand prix 2022 , Deltakere SGP 2022. Ingá-Máret Gaup-Juuso på scenen i hvit knelang kofte. Rundt henne står damer i forskjellige kofter.

VANT I 2022: Ingá-Máret Gaup-Juuso vant sangdelen av SGP 2022 med låten «Dovdameahttumii».

Foto: Per Heimly / Per Heimly / NRK

Link til påmeldingsskjema finner du nederst i artikkelen.

Hvem skal løfte frem joik og samiskspråklig sang til Norden på et fantastisk show? Hvem skal ta steget neste år?

Sitter du på en sang eller joik, kan det være deg. Frem til 20. november 2022 kan du melde deg på Sámi Grand Prix (SGP) 2023.

Er du klar til å være med på den største musikkonkurransen i Sápmi?

Mann uten hår med blå kofte med rød søm. Hendene i siden.

VANT i 2022: Jörgen Stenberg vant joikekonkurransen i 2022 med joiken «Skilgge».

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Den største musikkonkurransen

Hvert år presenteres nye sanger og joiker med deltakere fra Finland, Norge og Sverige. Konkurransen har to kategorier; sang og tradisjonell joik.

Musikkonkurransen har fire deler. Først en sangdel med seks deltakere og en joikedel med seks deltakere, der publikum stemmer frem to fra hver kategori.

Så er det klart for gullfinalene der to av seks duellerer mot hverandre, for å bli vinnere i hver sin kategori.

Sámi Grand Prix stemningsbilde

SPESIELT: Det ble en spesiell opplevelse for alle deltakerne i fjorårets SGP, da det var første gang det var en så stor produksjon.

Foto: NRK

En unik mulighet

Prosjektleder i NRK, Rávná Nystad, og mangeårig SGP-produsent for Samisk Musikkfestival, Ol Johan Gaup, er klar for å ta imot sanger og joiker.

Invitasjonen er åpen for alle som skriver låter uavhengig av etnisk tilhørighet. Dette er en unik sjanse til å delta på et fargerikt og varmt musikkshow som fremmer samiske artister og joikere.

Hvordan det enn måtte gå, er det en opplevelse man ikke kan få andre steder, sier Nystad.

Prosjektlederen og produsenten forteller at de er åpne for all slags musikk innenfor en bred forståelse av popsjangeren.

Det kan være alt fra sofistikerte vakre poplåter, til beinhard rock, puddelrock, joik med musikk og alt imellom, sier Nystad.

Vårt mål er at samiske artister skal få plass større plass i den offentlige bevisstheten og bidra til at musikklivet i Norden får et større mangfold via samiske artister, forteller produsent Gaup.

Nystad og Gaup er stole over hvor bra SGP 2022 gikk. Artister som Aili og Soá har fått oppdrag på festivaler og vært i rotasjon på store musikkanaler.

– Og nå soler vi oss i glansen av SGP artistene som har oppnådd suksess på hver sin kant, sier Nystad.

Hjelper til

Ol Johan Gaup
Foto: Pressebilde / Påskefestivalen i Kautokeino

Gaup vil også si at sangen ikke trenger å være helt ferdig når du sender den inn.

Tekst og melodi bør selvfølgelig være klart, men det går bra om du ikke har mer.

– Vi hjelper artister og joikere med innspilling og produksjon før Sámi Grand Prixa, avslutter han.

Meld deg på her:

Korte nyheter

 • Gjennomførte aksjon på Storgata i Tromsø

  Under lørdagsformiddagen gjenomførte projektet RomsaDál en aksjon mot samehets på gågata i Tromsø.

  De skriver på sin Facebook:
  «Vi har skrevet ned opplevelser samer i Tromsø har opplevd i gågata her i byen. Alle disse opplevelsene har skjedd iløpet av de siste 5 årene, noen av disse opplevelsene har til og med skjedd I ÅR, i 2022.»

  RomsaDál sier at de gjennomførte aksjonen for å opplyse folk om at samehets fortsatt sjer i Tromsøs gater. De meddeles også at de skal produsere en film i samenheng med akjsonen som blir publisert på mandag.

  romsadal gateaksjon
  Foto: RomsaDál / NRK
 • Sendes til obduksjon

  Politiet er i gang med etterforskningen av dødsfallet i Alta i går, hvor en kvinne i 20-årene ble funnet død. Nå håper politiet å få personen obdusert, og at dette vil gi nærmere svar på hva som var dødsårsaken.

  – Før vi får obduksjonsrapporten kan vi ikke gi noen opplysninger utover at saken er til etterforskning. Og at politiet fortsatt jobber med tekniske og taktiske undersøkelser. Det skriver leder for fellesstraffesaksinntak (FSI) hos politiet i Finnmark, Anette H. Sætrang, i en e-post til NRK.

 • Lea meannudan dieđihanášši

  Guovdageainnu dárkkistanlávdegoddi lea otne meannudan suohkandirektevra dieđihanášši, čállá Ávvir.

  Dárkkistanlávdegoddi čuovvulii čállingotti árvalusaid ja nu ávžžuha lávdegotti suohkanstivrra earret eará váidit vejolaš láhkarihkkumiid ja vuoruhit dárkilis guorahallama dieđihanáššis. Dárkkistanlávdegoddi lasihii vel ovtta čuoggá mas árvalit ahte suohkanstivra mearrida ahte suohkana ehtalaš njuolggadusat ođasmahttojuvvojit.

  Ášši duogáš lea dieđihanášši mas suohkandirektevra Kent Valio balaha ahte máŋga suohkanpolitihkkarat leat seaguhan rollaid ja geahččalan fidnet alcceseaset persovnnalaš buriid.

  Kautokeino kommune-skilt
  Foto: Johan Ánte Utsi / NRK