Hopp til innhold

Sami Grand Prix 2008 finalister

Det blir både kjente og ukjente fjes å se på scenen under årets finaler i Sami Grand Prix. 

Årets finalister i klassen for moderne samisk musikk i Sami Grand Prix består av både debutanter og tidligere vinnere. Her er artistene:

Ina Oskal Alexandersen & Inga Oskal Eidsvåg, Tromsø

”Niegadit”, tekst: Ina Oskal Alexandersen, melodi: Inga Oskal Eidsvåg

Ina og Inga
Foto: Privat

Ina Oskal Alexandersen (21) er for tiden bosatt i Tromsø, mens kusinen Inga Oskal Eidsvåg (16) bor i Sylling i Lier kommune. Ina har deltatt i Sami Grand Prix 2 ganger tidligere, men har aldri vunnet. Inga har på grunn av aldersgrensa i konkurransen ikke kunnet delta før i nå. Hun har likevel god erfaring med å stå på scenen, fra både festivaler og andre arrangementer.

- ”Niegadit” handler om når noe ikke går slik du hadde håpet på, og du ikke klarer å gi slipp på det. Du fortsetter å drømme, forteller Ina Oskal Alexandersen. Begge to gleder seg til å stå på scenen i Sami Grand Prix. De har spilt sammen tidligere, men dette er første låt de har laget sammen. Derfor synes de at det blir spennende å se hvordan de og låta blir mottatt.

 

Elin Kåven, Karasjok/Oslo

”Áibbas jaska”, tekst: Elin Kåven, melodi: Elin Kåven/Ole Jørn Myklebust

Elin Kåven
Foto: Mari A. Lorentsen

Elin Kåven (28) har ikke deltatt i Sami Grand Prix tidligere, men er en erfaren artist med både utgivelse av egen EP "Lahka", samt at hun har holdt flere konserter. Hun deltok i den samiske idol-konkurransen "Hei Lola" i 2004.

Elin forteller at sangen "Áibbas jaska" handler om å føle seg litt annerledes, at ingen ser deg. Det å bo i en by kan få et menneske til å føle seg alene, og Elin forteller at sangen ble til mens hun ventet på at følelsen av ensomhet skulle forsvinne.

- Det verste som kan skje i Sami Grand Prix er vel at jeg blir så nervøs at jeg ikke klarer å synge eller at jeg svimer av. Men jeg gleder meg enormt til å fremføre denne sangen, fordi jeg synes selv at dette er den fineste sangen jeg har skrevet, sier Elin, som håper at publikum vil mene det samme.

 

Titta Jasmiina Rasmus, Utsjok

”Dolla ii buole čázis”, tekst og melodi: Niilo Rasmus

Titta Rasmus
Foto: Privat

Titta Jasmiina Rasmus (17) er tross sin unge alder en erfaren artist i Sami Grand Prix - sammenheng. Som 14-åring var hun medlem av gruppa Poppoo som vant i 2005 med sangen "Giella ii leat jáddan".

Årets bidrag beskriver Titta som en abstrakt kjærlighetssang. - Det er en pop/rock låt som har litt opera i seg, forklarer hun.

Den unge artisten sier at hun ikke gruer seg, men at hun venter i spenning på at det blir påskeaften og at det er tid for Sami Grand Prix.

 

Katarina Rimpi, Porjus

”Julevädnu”, tekst og melodi: Mandy Senger

Katarina Rimpi
Foto: Kurt Engström/NSD

Katarina Rimpi (29) er debutant i Sami Grand Prix. Hun skal fremføre sangen om Lule-elven, og beskriver denne elven som pulsen i hennes hjemsteds landskap. Gjennom samtaler med komponist og tekstforfatter Mandy Senger ble denne sangen til, og den er det eneste av årets sanger som fremføres på lulesamisk.

Katarina føler at hun ikke har blitt ordentlig kjent som artist før under årets Jokkmokk marknad. Til vanlig jobber hun med kunsthåndverk, tre- og hornsløyd og akvarellmaling.

- Det er uvirkelig at jeg skal delta i Sami Grand Prix, sier Katarina. Det hun gleder seg mest til, er å opptre sammen med et helt band. Til vanlig synger hun acapella eller akkompagnert av en gitarist.

- Jeg er fylt av skrekkblandede følelser. Det verste måtte vel være at folk ikke liker sangen min og buer når jeg har sunget den eller at jeg får en total blackout, skøyer Katarina.

 

Janne Eilen M. Guttorm & Mikkel Rasmus Logje, Kautokeino

”Okto”, tekst: Ann-Mari Andersen, melodi: Ann-Mari Andersen/Berit Margrethe Oskal

Janne Eilen Mienna Guttorm
Foto: Privat
Mikkel Rasmus Logje
Foto: Privat

Janne Eilen Mienna Guttorm (17) og Mikkel Rasmus Logje (16) skal fremføre sangen "Okto". De beskriver sangen som en kjærlighetssang som forteller at man ikke er alene i verden, selv om det av og til kan føles slik.

Janne Eilen har ikke deltatt i Sami Grand Prix tidligere, men har erfaring fra Ungdommens kulturmønstring (UKM). Mikkel Rasmus har deltatt to ganger tidligere, i 2004 og 2005. Begge gangene sammen med kusinen Titta Jasmiina Rasmus, som han i år konkurrerer mot.

Janne Eilen forteller at hun både gruer og gleder seg til Sami Grand Prix. - Det verste som kan skje er at man glemmer hvordan sangen skal fremføres, sier hun. Mikkel Rasmus som er litt mer erfaren enn sin makker, sier at han gleder seg til å se hvordan det går med dem. Og ungdommene håper selvfølgelig på seier.

 

Mikkel Gaup, Oslo

”Jáhkoš Áslat", tekst: Mikkel Gaup, melodi: Martin Smidt/Asbjørn Berson

Mikkel Gaup
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Mikkel Gaup (40) er eldst av årets finalister i klassen for moderne samisk musikk. Han skal fremføre sangen om Aslak J. Hætta, som han spilte i filmen om Kautokeino-opprøret. Mikkel sier at sangen er en slags hyllest til Aslak J. Hætta.

Han er mest kjent som skuespiller fra både scene og film, men sangtalentet hans er nok ikke fullt så kjent ennå.

 

Tradisjonell joik

Blant årets finalister i klassen for tradisjonell joik finner man for det meste debutanter, men også en tidligere vinner. Her er artistene:

Ella Eira, Tromsø

"Jovsset Risten"

Ella Eira
Foto: Privat

Ella Eira (43) er opprinnelig fra bygda Máze, men bor for tiden i Tromsø. Risten J. Buljo, Jovsset Risten, er Ellas kusine. Joiken om kusinen kom til henne mens hun kjørte bil, og Ella sier at denne joiken får henne i godt humør.

Det er første gang at Ella Eira deltar i en joikekonkurranse, men hun kjenner ingen nervøsitet for å stå på scenen enda. - Jeg gleder meg bare til å få joike kusina mi, sier hun.

 

Gerd Eli Gaup, Lebesby/Karasjok

”3 Inga”

Gerd Eli Gaup
Foto: Josef Isak Utsi, Ávvir

Det er første gang at Gerd Eli Gaup (41) står på Sami Grand prix scenen. I årets finale skal hun joike sin svigersøster Inga, og hun har selv komponert joiken hun fremfører.

Gerd Eli har joiket på en del tilstelninger tidligere, men kaller seg ikke scenevant av den grunn. Hun er litt nervøs for å stå foran mange mennesker, men gleder seg til å delta. - Og det hadde vært moro å komme blant de tre beste, sier Gerd Eli. 

 

Kirsten Anne Utsi, Kautokeino

"Suvi Máret"

Kirsten Anne Utsi
Foto: Lars R. Olsen, Altaposten

Kirsten Anne Utsi (57) er blant debutantene i årets Sami Grand Prix. Hun skal fremføre en joik hun har laget til sin venninne Suvi West. Offentlig ikke

Kirsten Anne er aktiv i koret Sami Jienat, og fikk under fjorårets påske føle hvordan det er å synes litt mer på scenen da hun opptrådte som solist for første gang. Nå er hun litt nervøs med tanke på at hun skal stå helt alene på scenen, og at folk ser og hører bare henne. - Men når man ikke har gjort dette før, så vet man jo ikke helt hva man kan forvente seg, sier Kirsten Anne, som spøker med at det skal bli deilig når opptredenen er over.

 

Marit Ragnhild Eira Fallås, Sømna

”Jus´ Nigena Ánne Risten”

Marit Ragnhild Eira Fallås
Foto: Privat

Marit Ragnhild Eira Fallås (62) joiker sin kusine Anne Wuolab. Marit Ragnhild er debutant i Sami Grand Prix sammenheng, og forteller at hun aldri har deltatt i noen slags joikekonkurranse tidligere.

Det eneste Marit Ragnhild er redd for, er at stemmen skal svikte under finalen. Og det hun gleder seg mest til, er å få hørt de andre deltakernes sanger og joiker.

 

Ánte Niillas N. Bongo, Kautokeino

"Sara Inga"

Ánte Niillas N. Bongo (26) er den yngste blant årets finalister i joikeklasse. Han deltar for andre gang i Sami Grand Prix. Denne gang joiker han kjæresten sin, Sara Inga Utsi, og det er Ánte Niillas selv som har laget joiken.

Da han deltok i Sami Grand Prix i 2005 ble han nummer to, og i den samiske idolkonkurransen Hei Lola i 2004 vant han joikeklassen.

Ánte Niillas forteller at han gleder seg til å delta igjen. Noen nerver er det før han skal på scenen, men han sier at den følelsen man har etter endt opptreden føles helt topp.

 

Berit Anne P. Bongo, Kautokeino

”Mathis I. Hætta”

Berit Anne P. Bongo
Foto: Kari L. Hermansen

Berit Anne Persdatter Bongo (66) forteller at hun har laget denne joiken til kjøpmannen sin i Mierojávri, Mathis I. Hætta. - Han må jo også ha egen joik, sier Berit Anne, som satt med håndarbeid da denne joiken ble til.

Berit Anne har aldri tidligere konkurrert i Sami Grand Prix, og den eneste scene-erfaringen hun har, er fra to konserter hun har joiket i.

Hun gleder seg over at joiken høres, og ikke forblir skjult, og gleder seg stort til å stå foran et publikum på påskeaften. - Det har jo gått bra på konsertene, så da går det vel bra i Sami grand Prix også, sier Berit Anne.

 

Issát Sámmol Heatta, Máze

”Junnána Ole Máhtte”

Issát Sámmol Heatta
Foto: Anne Olli / NRK

Musiker, tekstforfatter og skribent Issát Sámmol Heatta (55) står for aller første gang på scenen i Sami Grand Prix. Joiken han skal fremføre har han tilegnet Ole Mathis Eira, og den lagde han for omlag 10 år siden.

Selv om han i år står på Sami Grand Prix scenen for aller første gang, så er Issát Sámmol en tidligere vinner i konkurransen. Det var nemlig ham som skrev tekst og melodi til vinnerlåta i 1991 "Jáddá go beaivi?" som ble fremført av Marit Hætta Øverli.

- Nå gleder jeg meg til å stå på en stor scene der det er mange mennesker tilstede, forteller joikeren fra Máze.

 

Berit Anne O. Kemi, Kautokeino

”Biret Margrethe”

Berit Anne Oskal Kemi
Foto: Privat

Joikevinneren fra 1999 Berit Anne Oskal Kemi (54) deltar i år for andre gang i Sami Grand Prix. Hun joiker sin eldste datter Berit Margrethe.

Berit Anne forteller at det hun gruer seg mest til, er om stemmen er som den skal på påskeaften. At man blir forkjølet eller får vondt i halsen ville være ille, fordi det er noe hun plages med til tider. Samtidig er hun spent på om hun klarer å holde seg rolig, og ikke bli så nervøs at hun får lyst til å gi opp.

 

Karen Anna Logje Gaup, Kautokeino

”Niillas Ánne”

Karen Anna Logje Gaup (70) er glad i å joike og har gjort det mesteparten av sitt liv. Joiken til Niillas Anne har hun laget selv.

Det aller første gang at Karen Anna skal stå på en scene og joike, men hun sier at hun ikke er nervøs av den grunn.

 

Thomas Marainen, Nedre Soppero

Thomas Marainen
Foto: Privat

"Hurri Biete”

Thomas Salomon Marainen (62) deltar for tredje gang i Sami Grand Prix. Denne gang med joiken Hurri Biete. Han sier at han gleder seg over å ha kommet til finalen.

- Det blir artig å få fremføre joikebidraget mitt, og å stå på scenen sammen med andre flinke joikere, sier han. Thomas Marainen sier at den tradisjonelle måten å joike på er viktig å ta vare på, og ikke minst å videreføre denne kunnskapen til kommende generasjoner.

Korte nyheter

  • Suodjalus guođđán ruskalána álbmotmeahccái: – Hui fasti oaidnit

    Jođidettiin ealuin davás lei Johan Mathis Kemi bohccuid vuodjimin vuomis go gávnnai ruskkalána Rávttošvuomi álbmotmeahcis, Rávttošjár-guotkkus.

    Altaposten muitalii áššis vuosttažin.

    – Dáid gal in livčče goasttadan mielde obanassiige. Mus ledje guokte reaga maŋis, muhto dáid in livčče gal goastadan mielde. Dat lei nu olu, dadjá Kemi NRK:i.

    Kemi oaččui veahki Stig Arvid Kristensenis, gii lei oaggunmátkkis dien guovllus.

    Čearganis ledje earret eará borramušbázahusat ja bruvsa- ja vuollaburkkit. Sihke olles ja guoros diŋggat, muitala Kemi, ja bensinlihtit vaikko man galle.

    – Ii han dat lean dušše okta, iige dušše guokte. Mii gaikkuimet logenáre. Eat mii nagodan visot gaikut dán ruovdecugŋos. Mii gal attiimet vuollái.

    Suodjalusa operatiiva váldoguovddáža korporála, Johnny Karlsen, duođašta NRK:i ahte ruskkat leat báhcán Nato-soahteahárjehusas, Nordic Responses. Hárjehus nogai badjelaš mánu dás ovdal. Karlsen mieđiha ahte rutiinnat eai leat doaibman.

    – Deháleamos lea ahte mii čorget min iežamet maŋis, ja nu johtilit go vejolaš, dadjá Karlsen.

  • Aasland lea oadjebas ahte ii šatta ođđa Fovse-ášši Hámmerfeasttas

    Terje Aasland lea oadjebas das ahte buot bealit, maiddái juridihkalaš bealit areálasisabahkkema oktavuođas mii boahtá ođđa el-fápmolinjá geažil Hámmerfestii, leat čielggaduvvon, čállá Altaposten.

    Konsešuvdna lea addojuvvon, ja vaikko boazodoallu ja Sámediggi leat váidalan ja vuosttaldan dan, de válljii Energiijadepartemeanta addit Statnettii ovddalgihtii lobi. Dat mearkkaša ahte álggahit barggu ovdalgo vuoigatvuođat leat čielggaduvvon.

    Dát lea ollugiid mielas njuolggo parallealla Fovse-áššái, mas bieggaturbiinnat ledje jo ceaggámin go Alimusriekti gávnnahii ahte dat lei olmmošvuoigatvuođarihkkun.

    – Finnmárku dárbbaša infrastruktuvrra, elfápmolinjáfierpmádaga mii sáhttá guoddit fámu, leš dal dat bieggafápmoprošeavttas, gássafápmorusttegis mas lea CO2-hálddašeapmi ja vurken, dahje eará lágan fámus, ovdamearkka dihtii čáhcefámus. Elfápmolinjáfierpmádat lea geađgejuolgi ođđaáigásaš servodagas. Dasa ferte maiddái Finnmárku beassat, čilge energiijaministtar Terje Aasland (Bb) Altapostenii.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Dubai under klimatoppmøtet COP28.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Krever egen distriktskvote

    Fiskerne i Vardø ba Trygve Slagsvold Vedum om en egen distriktkvote da finansministeren besøkte fiskeværet på mandag.

    Fiskere i åpen gruppe, de som har fiskebåter under 11 meter, har mistet rundt halvparten av kvota i år - sammenlignet med i fjor.

    Og signalene er at kvotene må reduseres ytterligere i årene framover.

    Det slår hardt ut for Vardø der store deler av fiskeflåten er i åpen gruppe.

    Leder for Vardø fiskarlag, Frode Robertsen, frykter fraflytting.