Flertall vil ha Muotka som sametingspresident

Sametingsvelgerne ønsker nye år med en president fra Norske Samers Riksforbund, ifølge ny meningsmåling. Men det er fortsatt mange som ikke vet hvem de støtter i valgkampen.

Silje Karine Muotka

STERKESTE KANDIDAT: Meningsmålingen ble gjennomført av Sentio research og viser at folket vil ha Muotka som ny president.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Et av spørsmålene velgerne skulle svare på var hvem de ville ha som president.

Meningsmålingen er gjort av Sentio Research for NRK og avisen Ávvir. 600 personer fra Sametingets valgmanntall er intervjuet på telefon i perioden fra 19. til 22. august.

Hvem vil velgerne ha som sametingspresident etter valget i høst?

Frekvens

Prosent

Silje Karine Muotka (NSR)

222

37%

Toril Bakken Kåven (Nordkalottfolket)

106

18%

Ronny Wilhelmsen (AP)

108

18%

Ingen av delene

30

5%

Vet ikke

134

22%

Les også: Ny meningsmåling: Nordkalottfolket øker mest

Les også: Disse stiller til sametingsvalget i Norge 2021

Tar gleden med et forbehold

Presidentkandidat Silje Karine Muotka er veldig glad for å høre nyheten at flertallet ønsker henne som president

– Det er veldig gledelig, men samtidig så er det jo bare et meningsmåling og vi har fortsatt et par uker til valgdagen, sier Muotka.

Muotka legger til at det betyr de fortsatt har mye jobb foran dem før de som skal stemme.

Silje Karine Muotka

KJENT SKIKKELSE: Silje Karine Muotka er en kjent skikkelse i samepolitikken.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Muotka lar seg heller ikke overraske at 22 % ikke visste hvem de skulle stemme på.

– Jeg vet at det ofte er folk som ikke vet hvem de skal stemme på i det hele tatt, til de anbefaler jeg å bruke stemmeretten. Det betyr mye, og hver stemme kan påvirke mye, sier Muotka

Muotka sier at noe som er spesielt med dette valget, er at det kun er tre partier som har kommet med presidentkandidat. De andre partiene velger heller å støtte kandidaten til en av disse partiene.

– Jeg tror det også er veldig viktig at velgerne også er klar over dette, sier Muotka.

Les også: Manglende duell i presidentduellen

Stiller seg positiv til meningsmålingen

Presidentkandidat for Nordkalottfolket Toril Bakken Kåven skriver i en kommentar til NRK at flere enn de som har stemt på de, ønsker et endret kurs i Sametinget.

Nordkalottfolkets sametingsrepresentant Toril Bakken Kåven

NEST STØRST PARTI: Presidentkandidat Toril Bakken Kåven ser på Nordkalottfolket som nest størst parti i sametinget etter meningsmålingen.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Det tar vi sammen med meningsmålingen som gjør oss til nest største parti, som en oppmuntring for at velgerne vil ha en politikk som gir likeverd mellom samer, som ikke vil privatisere naturen i Finnmark for noen få, og som vil at utmarka skal gi arbeidsplasser og være et sted for alle oss som bor her, sier Bakken Kåven.

Arbeiderpartiets presidentkandidat var utilgjengelig for kommentar og henviser til leder av samepolitisk råd, Eivind Yrjan Stamnes (Ap).

Eivind Yrjan Stamnes

POSITIV: Leder for samepolitisk råd Eivind Yrjan Stamnes syns at det er gode kandidater som kjemper om sametingspresident stolen.

Foto: Privat

Han syns at resultatet i meningsmålingen er positivt og undrer seg ikke over at Muotka og Bakken Kåven gjør det bra.

– De tilhører partier som gjør det bra på målinga deres, samtidig er Ronny den kandidaten som folk vil ha, også de som ikke sier de vil stemme på oss. Det vitner om at Ronny er en samlende presidentkandidat. Det er det Saepmie trenger nå, sier Stamnes.

Les også: Eivind (22) oppfordrer folk til å melde seg inn i samemanntallet

Råd til etternølerne

Silje Karine Muotka kjenner til problematikken at mange ikke vet hvem de skal stemme på. Hun anmoder velgerne til å sette av tid til å finne ut hvem som er den riktige kandidaten for dem.

Silje Karine Muotka (NSR), Ronny Wilhelmsen (Ap), Toril Bakken Kåven (Nordkalottfolket)

NESTE PRESIDENT: En av disse blir den neste sametingspresidenten.

Foto: Kenneth Hætta / Sametinget

– Tenk på hvem det er du vil skal fronte de samiske sakene de neste fire årene. Når du har funnet ut hvem du kan stole på vil gjennomføre dette, så tenk deg gjerne enda om det er en partigruppe som du tror kan oppnå det, sier Muotka.

Og til de som fortsatt ikke har peiling, er rådet til Muotka klinkende klart.

– Finn hjertesaken din, da er det lettere å finne et parti som passer for deg, avslutter Muotka.

Korte nyheter

 • Samisk uke for første gang

  Synliggjøring av samisk mat, samisk litteratur, panelsamtaler, foredrag og duodje. Det er bare noe av innholdet i historiens første samiske uke i Narvik kommune som åpner på mandag. – Målgruppa er alle innbyggere i kommunen, og ikke minst alle aktører som kan ha aktiviteter i en markering av samisk kunst og kultur, heter det i forordet til det mangfoldige programmet. Medlem av planleggingsgruppa, Vibeke Larsen, sier til avisa Fremover at det er viktig at det ikke bare blir det stereotypiske samiske. – Vi er også moderne mennesker, og en del av det vanlige samfunnet.

  Samisk mat
  Foto: Heidi Rode / NRK
 • Stáhtatjállen Suodjalusdepartementan

  Bent-Joacim Bentzen (Gb) la nammadum stáhtatjállen stáhtarádáj Odd Roger Enoksen Suodjalsudepartementan. Bentzen boahtá virges fylkaráden Nordlándan. Bentzen la ajtu Njárgas Nordlándan ja boahtá virges jåhtulakfylkaráden. Bentzen nammaduváj stáhtaráden bierjjedagá.

  Bent-Joacim Bentzen er fylkesråd for infrastruktur og samferdsel i Nordland fylkeskommune.
  Foto: Benjamin Fredriksen / NRK
 • Nammaduváj stáhtatjállen

  Fylkaráde Kristina Sigurdsdottir Hansen (Bb) la stáhtatjállen nammadum stáhtarádáj Bjørnar Selnes Skjæran Æládus – ja guolastusdepartementan. Kristina Sigurdsdottir Hansen la ajtu Færsuollus, ja la Honnesvágen årrum ja virgádam badjelasj 30 jage gånnå lij aj suohkanoajvve Davvenjárga gieldan jages 2007 gitta jahkáj 2019. Sigurdsdottir Hansen nammaduváj dán ámmádij stáhtaráden bierjjedagá.

  Kristina Hansen med cruiseskip i bakgrunnen
  Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK