NRK Meny
Normal

Etter trakasseringsavsløringene – flere kvinner bekjenner at de er sjikanert

Etter at Norske Reindriftsamers Landsforbund leder Ellinor Marita Jåma fortalte at hun er blitt både sjikanert og truet fordi hun er kvinne – er det flere politikere som kommer med sin støtte.

Ellinor Marita Jåma forteller på hvilken måte hun er trakassert.

Leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) Ellinor Marita Jåma forteller om deler av sjikaneringen hun har opplevd.

– Det har vært trusler fremsatt på sosiale medier. Jeg vurderer nå å anmelde det, sier medlem i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) Mariann Wollmann Magga.

Etter at det kom fram at NRL-leder Ellinor Marita Jåma fortalte at hun opplever både trusler og seksuell trakassering i NRL fordi hun er kvinne i lederstilling, mener Magga det er på tide at det taes et oppgjør med kvinnesynet i organisasjonen.

– De som står for truslene og seksuell trakasering bør si fra sine verv, er hennes klare beskjed.

Mariann Wollmann Magga

Sametingsrepresentant Mariann Wollmann Magga er en av kvinnene som har opplevd trusler innad i NRL.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ukultur i organisasjonen

Hun får støtte fra sitt partis sametingsgruppes parlamentariske leder Vibeke Larsen.

– Trusler og trakassering av kvinner er symptomer på at det eksisterer holdninger som man ikke forventer å finne i en profesjonell næringsorganisasjon som NRL anno 2015. Dessverre viser Ellinors erfaringer at vi i det samiske samfunnet har et stykke igjen før vi kan skilte med full likestilling og likeverdighet mellom kjønnene, sier parlamentarisk leder for Ap sametingsgruppe Vibeke Larsen.

Styreleder FeFo

Marit Kirsten Anti Gaup er glad for at trakassering av kvinner i NRL kommer fram i dagens lys.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Også Marit Kirsten Anti Gaup forteller at hun har opplevd ukulturen i landsorganisasjonen.

– En kvinne skal helst tie stille og være enig. Først da er hun godkjent. Jeg har opplevd å nærmest bli kalt dum når jeg har tatt ordet, forteller hun.

– Historisk aldri vært vanlig

NSRs leder Beaska Niillas synes det er skammelig at kvinner blir trakassert, og mener at om det er blitt slik i reindrifta, så er dem i ferd med å miste det tradisjonelle kvinnesynet.

– Det er uakseptabelt. Men dessverre viser det seg at det er blitt sånn, ikke bare i NRL, men i samfunnet forøvrig. Og det er merkelig, for i det samiske samfunnet har det historisk aldri vært vanlig å tråkke ned kvinner, de skulle æres og forhøyes, mener Beaska Niillas.

Niillas Beaska

Beaska Niillas mener det er uakseptabelt at kvinner opplever å bli trakassert.

Foto: Sergey Gavrilov/Gavrilov Media / NRK