Sametingsråd: – Sametinget kan ikke alene finansiere Liet International 2016

– Samisk musikkfestival må jobbe hardt å få med flere på finansieringen, sier sametingsråd Ann-Mari Thomassen (NSR).

Ann-Mari Thomassen

En sporty utgvave av sametingsråd Ann-Mari Thomassen fotografert i skogen i nærheten av hjemmet hennes i Tovik i Skånland i Sør-Troms.

Foto: Privat

– Initiativet om å arrangere Liet International i Kautokeino høres veldig spennende ut, sier sametingsråd Ann-Mari Thomassen til NRK.

Hun vil ikke foregripe behandlingen av søknaden, men mener det er mange gode grunner til å støtte et slikt arrangement.

– Samisk musikkfestival har gode erfaringer med å arrangere påskefestival og Sámi Grand Prix og har alle odds på sin side til å skape en spennende møteplass for minoritetsspråklige artister som får konkurrere i en sangkonkurranse. I tillegg er mulighetene til stede for å markedsføre Guovdageaidnu og Sápmi, fastslår Thomassen.

– Kan ikke finansiere alene

Styret i Samisk musikkfestival i Kautokeino sa i vinter ja til Liet Internationals forespørsel om å påta seg oppgaven å arrangere årets utgave av sangkonkurransen for europeiske minoritetsspråk.

Liet har blitt arrangert årlig siden 2002, men i 2015 var det stopp.

I oktober 2015 gikk organisasjonen bak Liet International ut med at på grunn av dårlig økonomi ble det ikke noen konkurranse det året. Konkurransen skulle heretter arrangeres annet hvert år.

Elin Kåven Liet Lávlut finálas

Elin Kåven er en av vinnerne av Sámi Grand Prix som har representert Sápmi i Liet International.

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

For å kunne arrangere musikkonkurransen i Kautokeino og en liten festival i forbindelse med arrangementet, trenger Samisk musikkfestival 1,7 millioner kroner. Sametinget har fått en søknad om en støtte på 300.000 kroner.

– Sametinget kan ikke alene finansiere hele arrangementet. Derfor vil vi anmode arrangørene om å jobbe mer med den øvrige finansieringen og andre finansiører, forklarer Thomassen.

– Arrangere, utsette eller avlyse

Styreleder i Samisk musikkfestival, Ellen J. Sara Eira, opplyser til NRK at de allerede har søkt de tre nordligste fylkeskommunene om støtte, og fått avslag.

Dette er et stort tilbakeslag for festivalarrangøren.

Rektor Ellen J. Sara Eira

Styreleder Ellen J. Sara Eira.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Hvis vi ikke får noe støtte så har vi ikke økonomi til å gjennomføre arrangementet, opplyser styreleder Ellen J. Sara Eira.

Liet International skal etter planene arrangeres i Kautokeino i slutten av november. Eira sier at de nå ser på alternativer hvis finansieringen ikke kommer på plass. Det finnes egentlig bare tre alternativer nå:

Arrangere, hvis finasieringen kommer på plass. Utsette til januar neste år for å kunne søke støtte i et nytt budsjettår. Eller avlyse, hvis finansiering er umulig.

– De forskjellige finansiørene som har svart nei opplyser at de ikke har midler til dette formålet i årets budsjett. Derfor kan en mulighet være å utsette hele arrangementet til januar neste år. Da vil vi også få litt mer tid til å finne midler fra andre finansieringskilder, hvis de finnes, forklarer Ellen J. Sara Eira.

– Trist hvis Liet blir avlyst

Vinneren av årets Sámi Grand Prix, Ella Marie Hætta Isaksen, skal representere Sápmi i Liet International hvis det blir noe av arrangementet.

Det unge sangtalentet håper at Samisk musikkfestival lykkes å skaffe nok penger til å gjennomføre arrangementet.

Ella Marie Hætta Isaksen

Ella Marie Hætta Isaksen.

Foto: Jan Kristian Lindi / NRK

– Det hadde vært artig å få representere Sápmi i en internasjonal musikkonkurranse, særlig fordi arrangementet etter planene skal holdes i Kautokeino. Derfor er det veldig synd hvis det ikke blir noe av dette på grunn av pengemangel, sier Isaksen.

Mora til ungjenta fra Tana er opprinnelig fra Kautokeino, og derfor ville det vært ekstra stas for Ella Marie å få delta i den internasjonale sangkonkurransen for europeiske minoritetsspråk nettopp der.

Sametingsråd Ann-Mari Thomassen sier at hun også inderlig håper at Samisk musikkfestival får finansieringen på plass.

– Veldig trist hvis det ikke blir noe av Liet International i Kautokeino. Derfor anmoder jeg Samisk musikkfestival om å jobbe hardt for å ordne med finansieringen, anmoder Thomassen.