Hopp til innhold

Sametingsråd: – Gledelig signal fra Aspaker

Sametingsråd Silje Karine Muotka synes det er positivt at Fiskeriministeren vil droppe noen av de mest omdiskuterte endringsforslagene for fiskerinæringen.

Silje Karine Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka regner med at Sametingets innspill i forhold til Tveterås-utvalgets forslag også har hatt betydning når regjeringen nå skroter deler av utvalgets forslag.

Foto: Lisa Maria Anti

– Det er viktig at det fortsatt er fiskerne som har rett til å eie kvoter og fartøy, dersom dette hadde blitt endret ville vi fått et leilendingssystem langs kysten, sier Muotka.

Under valgedbatten på Husøy i Troms lørdag fortalte Fiskeriminister Elisabeth Aspaker at regjeringen vil skrote forslaget fra Tveterås-utvalget om å endre aktivitetskravet i deltakerloven. Endringen ville medført at fiskerne ikke lenger skulle ha enerett på å eie kvoter og fartøy.

Da forslaget ble presentert før jul var Sametinget blant de mest kritiske . De mener at det å tillate at fiskekvotene kan omsettes uten at de er koblet til et fiskefartøy er brudd på prinsippene om en fiskereid flåte.

– Som forventet

Forslaget har vært på høring og det er på bakgrunn av høringsinnspill at regjeringen signaliserer at deler av forslaget nå droppes.

– Vi har blant annet fått inn over 70 høringsuttalelser, og du kan telle på én hånd hvor mange som har vært positive til disse forslagene, uttalte fiskeriminister Elisabeth Aspaker til NRK.

Muotka er ikke overrasket.

– Jeg synes det er bra at fiskeriministeren nå sier tydelig at de mest radikale delene av dette forslaget ikke vil bli gjennomført, og dette er også et standpunkt som jeg nærmest hadde forventet, sier Muotka.

– Skroter neppe hele forslaget

Muotka tar forbehold om at hun foreløpig kun har fått informasjon i denne saken gjennom media.

Det er fortsatt andre deler av utvalgets forslag som Sametinget er uenig i.

Hun satser på at regjeringen legger til rette for en god prosess videre i oppfølgingen av forslagene.

– Det er nok lite trolig at statsråden kommer til å skrote hele forslaget fra utvalget, men jeg håper at vi får gode prosesser som vil sikre gode vilkår både for fiskere og resten av sjømatnæringen, sier Muotka.

Aspaker og Pedersen

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) møtte tidligere fiskeriminster Helga Pedersen (Ap) til valgdebatt på Husøy lørdag. Pedersen er i likhet med Muotka fornøyd med at regjeringen dropper deler av Tveterås-utvalgets forslag.

Foto: Petter Strøm / NRK

Korte nyheter

  • – Min eksisteansa sáhttá jávkat lagamus logijágiid

    Odne rahppui ONa Eamiálbmotáššiid Bistevaš Foruma. Forumas deaivvadit eamiálbmotgat miehtá máilmmi ságastallat eamiálbmotgažaldagaid birra.

    Dát jahki lea eareonoamaš fuomašupmi eamiálbmogiid rievtti iešmearridanvuoigatvuhtii ONa eamiálbmotdeklerašuvna oktavuođas.

    Ráhpamis válljejuvvo Hinou Oumarou Ibrahim, gii gullá eamiálbmogii mbororo:i Chad:s, sátnejođiheaddjin. Su ráhpansártnis son muitala movt eamiálbmogat leat deddojuvvon.

    – Lea ain guhkes mátki iešmearrideapmái. Iešmearrideapmi mearkkaša ahte mii leat dohkkehuvvon eamiálbmogin. Ja erenoamážit dál, min eksisteansa eamiálbmogin lea deaddeluvvon. Min eksisteansa sáhttá jávkat lagamus logijágiid.

    Ibrahim muitala maid ahte eamiálbmogiid iešmearrideapmi sáhttá leat ovdamunnin boahkaide, ja čilge ahte eamiálbmogiid árbemáhttu sáhttá čoavdit máilmmi ollu váttisvuođaid.

    – Eamiálbmot suodjalit min málmmi biologalaš máŋggabealatvuođa ja eatnamat.

    – Eamiálbmotriekti iešmearrideapmái ii leat áittá, muhto baicce bálggis midjiide buohkaide ovttas vázzit, lohká son.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: AP
  • Mener urfolks eksistens er under press

    I dag åpnet FNs permanente forum for urfolkssaker. På forumet samles urfolk fra hele verden for å diskutere urfolksspørsmål.

    Årets forum har et særlig fokus på urfolks selvbestemmelse i kontekst av FNs erklæring om urfolks rettigheter.

    Under åpningen av ble Hindou Oumarou Ibrahim valgt til ordstyrer for årets forum. Hun er fra Chad, og tilhører urfolket mbororo.

    I åpningstalen hennes sier hun at urfolks eksistens er under press.

    – Veien til selvbestemmelse er fortsatt lang. Selvbestemmelse er en anerkjennelse av vår eksistens som urfolk. Og nå, mer enn noen gang, er vår eksistens som urfolk under press. Vår eksistens kan forsvinne i løpet av det neste tiåret, sier Hindou Oumarou Ibrahim.

    Videre sier hun at urfolks selvbestemmelse er til nytte for alle, og peker på at urfolks tradisjonelle kunnskap kan bidra til å løse problemer verden står overfor.

    – Som de ekte beskytterne av verdens biomangfold, urfolk beskytter vår moder jord.

    – Urfolks rett til selvbestemmelse er ikke en trussel, men det er en vei for oss alle til å gå sammen, fortsetter hun.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: Peter Dejong / AP
  • Urfolk saksøker media-giganter

    To urfolk i USA saksøker flere sosale medie-foretak som Facebook, Snapchat, TikTok og Google. Årsaken er at urfolksorganisasjonene mener medie-foretakene bidrar til å øke selvmordstallene blant urfolks ungdommer, skriver SVT Sápmi.

    – Urfolksungdom er spesielt sårbare for disse foretakene sine avhengighetskapende algoritmer med tanke på de historiske selvmordstallene og psykiske problem som finnes blant tenåringer i hele Indian Country, sier Lonna Jackson-Street, ordfører for Spirit Lake Tribe i North Dakota.

    I fjor saksøkte 42 amerikanske delstater Meta, som eier Facebook og Instagram, for å skade unge menneskers psykiske helse. Nå gjør to urfolk i USA det samme.

    Flere av foretakene har til AP forsvart seg mot anklagelsene.

    – Å gi unge mennesker en sikrere og nyttigere opplevelse har alltid vært kjernen i vårt arbeid. I samarbeid med eksperter på ungdommer, psykisk helse og foreldreskap har vi skapt tjenester og policyer for å gi unge mennesker alderstilpassede opplevelser og foreldre robuste kontroller, sier Googles talsperson José Castañeda.

    En dame holder en mobiltelefon i hendene
    Foto: Petter Strøm / NRK