NRK Meny
Normal

Sametingsråd: – Gledelig signal fra Aspaker

Sametingsråd Silje Karine Muotka synes det er positivt at Fiskeriministeren vil droppe noen av de mest omdiskuterte endringsforslagene for fiskerinæringen.

Silje Karine Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka regner med at Sametingets innspill i forhold til Tveterås-utvalgets forslag også har hatt betydning når regjeringen nå skroter deler av utvalgets forslag.

Foto: Lisa Maria Anti

– Det er viktig at det fortsatt er fiskerne som har rett til å eie kvoter og fartøy, dersom dette hadde blitt endret ville vi fått et leilendingssystem langs kysten, sier Muotka.

Under valgedbatten på Husøy i Troms lørdag fortalte Fiskeriminister Elisabeth Aspaker at regjeringen vil skrote forslaget fra Tveterås-utvalget om å endre aktivitetskravet i deltakerloven. Endringen ville medført at fiskerne ikke lenger skulle ha enerett på å eie kvoter og fartøy.

Da forslaget ble presentert før jul var Sametinget blant de mest kritiske . De mener at det å tillate at fiskekvotene kan omsettes uten at de er koblet til et fiskefartøy er brudd på prinsippene om en fiskereid flåte.

– Som forventet

Forslaget har vært på høring og det er på bakgrunn av høringsinnspill at regjeringen signaliserer at deler av forslaget nå droppes.

– Vi har blant annet fått inn over 70 høringsuttalelser, og du kan telle på én hånd hvor mange som har vært positive til disse forslagene, uttalte fiskeriminister Elisabeth Aspaker til NRK.

Muotka er ikke overrasket.

– Jeg synes det er bra at fiskeriministeren nå sier tydelig at de mest radikale delene av dette forslaget ikke vil bli gjennomført, og dette er også et standpunkt som jeg nærmest hadde forventet, sier Muotka.

– Skroter neppe hele forslaget

Muotka tar forbehold om at hun foreløpig kun har fått informasjon i denne saken gjennom media.

Det er fortsatt andre deler av utvalgets forslag som Sametinget er uenig i.

Hun satser på at regjeringen legger til rette for en god prosess videre i oppfølgingen av forslagene.

– Det er nok lite trolig at statsråden kommer til å skrote hele forslaget fra utvalget, men jeg håper at vi får gode prosesser som vil sikre gode vilkår både for fiskere og resten av sjømatnæringen, sier Muotka.

Aspaker og Pedersen

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) møtte tidligere fiskeriminster Helga Pedersen (Ap) til valgdebatt på Husøy lørdag. Pedersen er i likhet med Muotka fornøyd med at regjeringen dropper deler av Tveterås-utvalgets forslag.

Foto: Petter Strøm / NRK