Hopp til innhold

Sametingsråd: – Gledelig signal fra Aspaker

Sametingsråd Silje Karine Muotka synes det er positivt at Fiskeriministeren vil droppe noen av de mest omdiskuterte endringsforslagene for fiskerinæringen.

Silje Karine Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka regner med at Sametingets innspill i forhold til Tveterås-utvalgets forslag også har hatt betydning når regjeringen nå skroter deler av utvalgets forslag.

Foto: Lisa Maria Anti

– Det er viktig at det fortsatt er fiskerne som har rett til å eie kvoter og fartøy, dersom dette hadde blitt endret ville vi fått et leilendingssystem langs kysten, sier Muotka.

Under valgedbatten på Husøy i Troms lørdag fortalte Fiskeriminister Elisabeth Aspaker at regjeringen vil skrote forslaget fra Tveterås-utvalget om å endre aktivitetskravet i deltakerloven. Endringen ville medført at fiskerne ikke lenger skulle ha enerett på å eie kvoter og fartøy.

Da forslaget ble presentert før jul var Sametinget blant de mest kritiske . De mener at det å tillate at fiskekvotene kan omsettes uten at de er koblet til et fiskefartøy er brudd på prinsippene om en fiskereid flåte.

– Som forventet

Forslaget har vært på høring og det er på bakgrunn av høringsinnspill at regjeringen signaliserer at deler av forslaget nå droppes.

– Vi har blant annet fått inn over 70 høringsuttalelser, og du kan telle på én hånd hvor mange som har vært positive til disse forslagene, uttalte fiskeriminister Elisabeth Aspaker til NRK.

Muotka er ikke overrasket.

– Jeg synes det er bra at fiskeriministeren nå sier tydelig at de mest radikale delene av dette forslaget ikke vil bli gjennomført, og dette er også et standpunkt som jeg nærmest hadde forventet, sier Muotka.

– Skroter neppe hele forslaget

Muotka tar forbehold om at hun foreløpig kun har fått informasjon i denne saken gjennom media.

Det er fortsatt andre deler av utvalgets forslag som Sametinget er uenig i.

Hun satser på at regjeringen legger til rette for en god prosess videre i oppfølgingen av forslagene.

– Det er nok lite trolig at statsråden kommer til å skrote hele forslaget fra utvalget, men jeg håper at vi får gode prosesser som vil sikre gode vilkår både for fiskere og resten av sjømatnæringen, sier Muotka.

Aspaker og Pedersen

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) møtte tidligere fiskeriminster Helga Pedersen (Ap) til valgdebatt på Husøy lørdag. Pedersen er i likhet med Muotka fornøyd med at regjeringen dropper deler av Tveterås-utvalgets forslag.

Foto: Petter Strøm / NRK

Korte nyheter

  • Haglund juoiggada John Stone Fire ođđa luođis

    Les på norsk.

    Bernt Mikkel Haglund juoiggada John Stone Fire (John Steinar Baal). Luohtti álmmuhuvvo bearjadaga, čakčamánu 13. Beaivve.

    Haglundii bođii Luohti go oinnii John Stone Fire juoiganoasis, dán jagáš Sámi Grand Prix:as.

    – John Stone Fire lei okta sis geain rahpasit vuostáiválde mu, go fárrejin ruovttuluotta Guovdageidnui 25 jagi áigi, dadjá Bernt Mikkel Haglund preassadieđáhusas.

    Bernt Mikkel Haglund lea komponeren ja buvttadan luđiid ja sámi musihka. Almmuheapmi lea oassin «24»- nammasaš skearrus, masa Norgga Sámediggi ja Sámeráđđi leaba juolludan doarjaga.

    John Steinar Bål deltar i SGP
    Foto: NRK / Danil Roekke
  • Åpner for navnebytte på Knut Hamsun Videregående skole

    I forbindelse med fremtidig skolestruktur tar enkelte i det samiske miljøet til ordet for at det ikke er samsvar mellom å være ressursskole for lulesamisk og samtidig ha navn etter en kontroversiell forfatter.

    Det skriver nordsalten.no.

    Nylig bestemte fylkesrådet for å ikke legge ned studiespesialiserende tilbud på skolen i Hamarøy, noe som hadde påvirket tilbudet på samisk undervisning og kultur.

    – Fylkeskommunen har gjort et grep der de ønsker at Knut Hamsun skal være en ressursskole for det lulesamiske språket, og det er ønsket fremover også, uttaler Fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik (Sp).

    Flere er kritiske til at navnet på skolen er problematisk for deler av den samiske befolkningen.

    – I forhold til sannhets- og forsoningsprosessen som skal gå videre, så vi er villige til å gå inn å se navnet, hvis det er et problem at skolen heter Knut Hamsun, uttaler Eggesvik.

    Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen er tydelig på at han forventer at skolen og fylkeskommunen tar en prosess på navnet og klargjør hvilke verdier de framhever med å ha Knut Hamsun sitt navn på skolen.

    – Forfatterens er godt kjent som nazist og ikke minst hans litteratur som har satt samene i skyggen, og ikke fremmet dem, sier Mikkel Eskil Mikkelsen og forventer en navnedebatt.

    Ordfører Britt Kristoffersen forteller at navnet ikke har vært politisk behandlet, og at det hittil ikke har vært navnedebatt, men at hun gjerne deltar i debatt.

    – Bør man skifte navn eller skal vi beholde det som det er, så må man veie for og imot. Kan også tenke seg navnet Nord-Salten og det samiske navnet Nuortta-Sálto, sier Britt om eventuell navneendring.

     Maja Kristine Jåma, ordfører i Hamarøy Britt Kristoffersen Løksa og fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik
    Foto: Bård Eriksen / Nordsalten
  • Unnán miesážat riegádan dán jagi

    Ii goassege ovdal leat nu unnán miesážat juohke álddus ja vuotnjalis riegádan, go dán jagi. Nu čállá Ságat.

    Norgga instituhtta luonddudutkamis (NINA) muitala ahte goddemiesážat lohkuhuvvo jahkásaččat 24 guovlluin Norggas, ja oidnet ahte Dovre guovllus leat unnán miesit dán jagi.

    Dán jagi leat erenomáš vuollegis logut. Seammás oidnet ahte lea vuollegis njuovastandeatta miesážiin. Seniordutki Brage Bremset Hansen oaivvilda ahte miessebuvttadus loguin ja njuovastandeattus sáhttá leat čanastus.

    – Lea guhkit áiggi leamašan vuollegis riegádanlogut. Mii eat dieđe manne logut leat nu vuollegaččat, sáhttet leat máŋga siva dasa. Danne fertet mii háhkat eanet dieđuid, dadjá Hansen, Seniordutki NINAs, preassádieđáhusas.

    Simle sammen med reinkalven sin.
    Foto: Nils John Porsanger / NRK