– Ikke lenger viktig å legge ned Sametinget

Som Fremskrittspartipolitiker kjempet hun for å legge ned Sametinget. – Jeg fulgte partiprogrammet, sier Høyres fylkesordførerkandidat.

Fylkestingsrepresentant Laila Davidsen, FrP

Laila Davidsen avfotografert mens hun var medlem i Fremskrittspartiet.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Før sa Laila Davidsen at det samiske samfunn blir styrt av en elite og at Sametinget måtte nedlegges. Nå sier hun ikke det lenger.

– Utgangspunktet for Sametinget var at det skulle være et rådgivende organ. Jeg synes det har vokst seg litt større enn det var intensjonen, sier Laila Davidsen til NRK Sámi Radio.

Måtte følge programmet

I helga ble Laila Davidsen fra Alta valgt til Finnmark Høyres fylkesordførerkandidat ved valget neste høst.

– Det sto i programmet for det partiet jeg førte valgkamp for at Sametinget måtte legges ned. Så det er klart, det programmet måtte jo jeg også fronte i valgkampen. Men for meg er det ikke det som er hovedbudskapet, sier Davidsen i dag.

– Vi er nødt å se på Sametingets rolle. Hvor mange oppgaver skal vi legge til Sametinget, og hvor mye makt skal vi gi til Sametinget? Det er en debatt som Høyre må ta.

Høyre og Fremskrittspartiet er store partier i Finnmark, og vil nok finne et samarbeid om den borgelige siden skulle vinne valget, mener Davidsen.

Ikke mørkeblått

Leder i Finnmark Høyre, Anne Karin Olli, søster til sametingspresident Egil Olli (Ap), er ikke enig med sin egen fylkesordførerkandidat i at Sametinget har for mye makt.

– Det er ikke noen hemmelighet at vi i Høyre også har kritiske røster til Sametinget, slik det er i Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og andre politiske parti.

Hun mener det ikke er noen grunn til å tro at Davidsen markerer et skifte i partiets samepolitikk.

– Høyre har aldri villet legge ned Sametinget, og det tror jeg ikke blir aktuelt i framtiden heller, spør du meg, sier lederen i Finnmark Høyre.

Skjær i sjøen

Leder i Sosialistisk Venstreparti i Finnmark og medlem i fylkestinget, Johnny ingebrigtsen, synes Laila Davidsens uttalelser er forunderlige.

– Hennes tidligere parti og også Laila Davidsen har argumentert for å radere bort Sametinget og Finnmarksloven. Det må bli litt rart for Høyre fremover, sier han.

Ingebrigtsen tror det blir vanskelig med et samarbeid mellom fylkestinget og Sametinget hvis Laila Davidsen blir fylkesordfører fra neste høst:

– Med den historikken vi har med Høyres førstekandidat tror jeg det kan bli et vanskelig skjær i sjøen å komme seg forbi.