Hopp til innhold

Sametingsleder hindret fra å nå flyet

Russisk politi stoppet det russiske Sametingets leder, Valentina Sovkina, da hun var på vei til flyet. Under et av stoppene ble hun fysisk angrepet.

Sovkina skulle til FNs Verdenskonferanse om urfolks rettigheter i New York lørdags morgen.

Men da hun og hennes reisefølge skulle sette seg inn i bilen, så viste det seg at alle dekkene til bilen var kuttet opp. Såføren Vladimir Galkin måtte derfor bytte bil, og reisefølget var så langt forsinket med en halv time.

Turen skulle gå fra Lovozero på Kolahalvøya til Kirkenes, der flyet hennes skulle gå fra.

Stoppet av russisk politi gang på gang

På veien ble de stoppet av det russiske veipolitiet DPS. En uniformert mann og en annen i sivilt. Beskjeden fra de to politimennene var at de hadde kjørt for fort, og at bilen var meldt stjålet.

Det russiske nyhets bloggnettstedet 7x7 har gjort et intervju med Sovkina, der hun forteller hva som skjedde.

– Etter at vi hadde byttet bil så ble vi stoppet av DPS. Først ga de oss ingen grunn til hvorfor de stoppet oss, men så sa de at vi hadde kjørt for fort. De ba oss om pass og andre identifikasjonspapirer.

Dette gjentok seg flere ganger mellom Lovozero og grensebyen til Norge, Zapoljarnyj. Grunnen ble senere endret til at bilen de kjørte var meldt stjålet.

– Jeg nektet å gi fra meg passet mitt til dem, for de har ingen rett til å se det, forteller Sovkina til 7x7.

Angrepet av veskenapper

Da de endelig nådde Zapoljarnyj så ble de igjen stoppet. Denne gangen åpnet DPS pansere og bagasjerommet.

Våpensjekk i forbindelse med situasjonen i Ukraina var grunnen denne gangen.

Sovkina nekter fortsatt å gi fra seg passet, for hun vet aldri hvor lenge de har tenkt å holde det igjen. Så skjer det.

Fra ingensteds dukker det opp en tilsynelatende sivilkledd mann som griper tak i vesken Sovkina har i hendene. Vesken med identifikasjonsdokumentene hennes.

Men Sovkina gir seg ikke uten kamp. Hun tviholder på vesken, og ber politiet om å stoppe mannen. DPS gjør ingenting.

Mannen rykker til og Sametingslederen går over ende, mens hun blir dratt bortover asfalten, før hun slipper taket. Mannen springer avgårde, og da reagerer DPS-mannen og tar opp jakten på veskenapperen.

Dermed står Sovkina og reisefølget hennes igjen uten ID-papirer, for de andre hadde gitt inn passene sine til DPS som forsvinner med dem etter veskenapperen.

Først klokken 0200 natt til søndag får de tilbake dokumentene, og flyet fra Kirkenes har for lengst fløyet.

Venter på nytt fly i Kirkenes

FNs urfolkkonferanse arrangeres mandag 22. og tirsdag 23. september i New York.

Nå har Sovkina endelig kommet seg til Kirkenes, og venter på å få plass på fly til New York.

Korte nyheter

 • Stor interesse for veiutbygging

  Statens vegvesen skal bygge 2,2 kilometer ny vei på E6 mellom Olderfjord og Lakselv i Finnmark.

  Dagens bru over Vuolmmašjohka er ifølge Statens vegvesen smal og i dårlig forfatning. Brua ligger i bunnen av en bakke, med en skarp sving mot sør.

  – Ved å bygge ny bru og oppgradere og bygge ny tilstøtende vei, blir det både bedre trafikksikkerhet og framkommelighet på E6 langs Porsangerfjorden, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

  Oppgradering og nybygging av veg – 2,25 kilometer

  En ny bru over Vuolmmašjohka skal være 86 meter lang over tre spenn. I tillegg skal to avkjørsler utbedres, mens tre avkjørsler stenges. Krysset til kommunal vei skal også flyttes ogtilI tillegg til bygging av ny vei, skal det også ryddes opp i terrenget etter den gamle veilinja.

  Den gamle brua og deler av gammel vei skal fjernes.

  Totalt er det ti entreprenører som har lagt inn anbud. Billigst er Alta-firmaet HAK Entreprenør AS med et anbud på 83.351.850 kroner.

  – Nå skal vi foreta en tilbudsevaluering og kontrollregne på tilbudene. Vi tar sikte på å undertegne kontrakt i løpet av januar. I beste fall kan arbeidet på veien starte opp i februar neste år, sier byggeleder Juho Sirjola i Statens vegvesen i en pressemelding.

  Det er forventet at byggingen vil ta om lag 20 måneder.

 • Eurohpá Uniovdna ođđa láhka eastada vuvddii duššadeami

  Eurohpá Uniovdna lea odne soahpan lágas mii gieldá fitnodagaid vuovdimis buktagiid, mat ovddidit vuvddiid duššadeami. Bálbmaolju, gáffe ja šibitbiergu leat buktagat maidda masa dát sáhttá váikkuhit. Láhka gáibida fitnodagaid duođaštit, ovddiditgo sin buktagat vuvddiid duššadeami. Go láhka váldo atnui, de fitnodagain lea guokte jagi áigi vuogáiduvvat dasa.

 • Russland vil innføre rubler i Kherson

  De russiske okkupasjonsmyndighetene i ukrainske Kherson vil innføre rubler som valuta i regionen.

  Fra 1. januar vil ikke lenger den ukrainske valutaen hryvnja bli godkjent, kunngjorde den Moskva-innsatte guvernøren Vladimir Saldo i en video på Telegram tirsdag.

  Han viste til hryvnjaens nedgang på grunn av Ukrainas økonomiske problemer som grunn for avgjørelsen, og sa at valutaen er i ferd med å «bli til papir».

  I Kherson er regionhovedstaden med samme navn og flere andre landsbyer igjen under ukrainsk kontroll. Mesteparten av regionen blir imidlertid stadig kontrollert av russiske styrker.

  Valutaavgjørelsen, som første ble kunngjort i oktober, er et ledd i Russlands forsøkte annektering av regionen.

  Ukrainske hryvnja har mistet rundt 50 prosent av verdien mot dollaren siden krigen brøt ut. Rubelen har vært offisiell valuta i regionene Luhansk og Donetsk, som også er blitt erklært annektert, i en stund allerede. (NTB)