NRK Meny
Normal

Sametingets plenumsleder: – En begivenhetsrik uke

Plenumsleder Jørn Are Gaski (Ap) er fornøyd med den historiske plenumsuka i Oslo og spesielt med at det har vært holdt mange møter mellom sametingsrepresentanter og stortingsrepresentanter og -grupperinger.

Jørn Are Gaski og Helga Pedersen

Jørn Are Gaski og Helga Pedersen

Foto: Åse Pulk/NRK

NSR har hatt møter med Senterpartiet og Kristelig folkeparti. Árja og NSR har hatt møte med leder i Venstre Trine Skei Grande. Aps sametingsgruppe har hatt møte med egen stortingsgruppe. I tillegg har det vært mange enkeltsamtaler mellom stortings- og sametingspolitikere.

Mest snakk om endring av grunnloven

– En av årsakene til at vi reiste hit var at vi skulle knytte kontakter og nettverk, og fremme saker. Vi har oppnådd den delen av målet. Det har vært flere møter mellom forskjellige grupperinger i Stortinget og Sametinget, sier plenumsleder Jørn Are Gaski (Ap).

Hans inntrykk er at saken det har vært mest snakk om på møtene er en endring av grunnlovens paragraf 108. Vedtaket fra Sametinget torsdag ber om en endring av ordlyden i §108 , som stadfester samenes status som urfolk i Norge. I tillegg har budsjettsaker blitt tatt opp på møtene, forteller Gaski.

Saken om grunnlovsendring må foreslås på nytt på Stortinget i den ordlyden som Sametinget har vedtatt. Behandlingen som var her i vår ble avvist, det var ikke flertall for den. Gaski sier at spørsmålet nå er hvem fra Stortinget og hvor stor gruppering det blir som stiller seg bak forslaget som ventelig vil komme.

Vil bruke tid på å få forslag forankret

For å kunne gjøre endringer i grunnloven må det være et stortingsvalg mellom. Det må bli foreslått og vedtatt før valget og så igjen etter valget. Begge gangene må det være 2/3 flertall.

– Det forrige forslaget som falt i fjor vår er det for sent å gjøre noe med, så man må ta hele runden på nytt, hvis det skal bli endring.

Gaski sier at de nå vil bruke tid på å få flest mulig til å stille seg bak et nytt forslag,

– Vi vil finne noen til å foreslå dette, men det er kanskje bedre å bruke litt lenger tid til å få flest mulig til å stille seg bak dette og få det forankret.

– Begivenhetsrik uke

Plenumsleder Jørn Are Gaski (Ap) er ellers fornøyd med gjennomføringen av Sametingets plenumsuke på Stortinget.

– Det har gått bedre enn forventet Jeg var utrolig nervøs før åpningen onsdag, med tale fra stortingspresidenten, men det gikk bra. Vi har vært på mottakelser på Rådhuset, her på Stortinget og på Samisk hus. Summa summarium har det gått utrolig bra. Nå kan man begynne å senke skuldrene. Uka har vært begivenhetsrik og det har vært fin flyt. Vi har oppnådd det vi ville, sier Gaski.

Det er første gang at Sametinget har holdt plenum på Stortinget. Det har vært nevnt fra stortingspolitikere at det burde blitt en tradisjon.

– En gang i året blir kanskje for mye, for det krever logistikk og ressurser, men én gang i perioden hadde vært mulig.

Gaski vil også skryte av staben til Sametinget som har planlagt plenumsuka, og også Stortingets stab.

– Vi har blitt tatt veldig godt i mot. Vi har hatt samme tilgang her på Stortinget som om vi hadde vært stortingsrepresentanter. Jeg vil rette stor ros til plenumsstaben på Sametinget og stortingspresidenten sin stab. Hele uka har sklidd kjempegreit.