Sametingets direktører til Island

Sametingsdirektør Rune Sverre Fjellheim bruker 157.000 kroner for å kurse lederstaben sin i noen dager på Island. Dette inngår i lederutviklingspakke, som til sammen koster en halv million kroner.

Sametingsdirektør Rune Fjellheim

Sametingsdirektør Rune Sverre Fjellheim og hans direktørstab er for tiden på kurs på Island.

Foto: Thor Thrane / NRK

Tirsdag morgen dro den store delegasjonen fra Sametingets administrasjon til den islandske hovedstaden Reykjavik for å ta del i lederutviklingskurs fra onsdag til fredag morgen.

I tillegg til sametingsdirektøren er 12 underdirektører og avdelingsledere med på turen, samt to innleide konsulenter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reykjavik

Toppene i sametingsadministrasjonen befinner seg nå i Reykjavik på Island.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

FrP-Marthinsen reagerer

Tirsdag stod besøk på Árni Magnússon-instituttet for islandske studier på programmet. Onsdag og deler av torsdag er det lederutviklingskurs. Mesteparten av torsdagen brukes imidlertid til ekskursjon.

Sametingsdelegasjonen skal få oppleve noen av de største attraksjonene på Island, deriblant geysirområdet Haukadalur. Fredagen avsluttes tidlig. Noen reiser hjem, andre blir på sagaøya over helga.

Aud Helene Marthinsen

MOT OPPLEGGET: Aud Helene Marthinsen (FrP).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Fremskrittspartiets gruppeleder på Sametinget, Aud Helene Marthinsen, er ikke særlig fornøyd med at Sametingets direktørkorps flotter seg slik på skattebetalernes bekostning.

– Det høres vel råflott ut å dra helt til Island for å holde kurs da, sier hun til Ságat . Hun stusser over at Sametinget vil bruke så mye penger på slikt.

– Det er tydeligvis penger nok i systemet. Sametinget bruker mer og mer penger på politikerne og administrasjonen, på bekostning av andre tiltak i det samiske samfunnet. Den trenden ønsker vi i FrP å snu, sier Marthinsen.

– Høyt faglig utbytte

Turen koster Sametinget rundt 157.000 kroner for reise- og opphold. Sametingsdirektøren synes ikke det er litt råflott å dra på kurs helt til sagaøya.

Egil Olli

STØTTER OPPLEGGET: Sametingspresident Egil Olli (Ap).

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Det syns jeg absolutt ikke. Prisen er høyst overkommelig for et kurs med høyt faglig utbytte. I tillegg knytter vi viktige kontakter og høster nyttige erfaringer. Islandsk er også et lite språk, så vi har mange av de samme utfordringene. Det er grunnen til at Island ble valgt denne gangen, sier sametingsdirektør Rune Fjellheim til Ságat.

Fjelleheim opplyser at det ikke ville ha vært særlig billigere å ha kurset i Norge.

– Vi hadde et lignende kurs på Snåsa og den kostet 125.000 kroner med alt. Altså bare 22.000 mindre enn i Reykjavik. Noe av poenget med kursopplegget er å få samlet hele lederstaben over flere dager. Og helst utenfor Karasjok og Kautokeino hvor de fleste jobber til daglig. Den muligheten har vi svært sjelden, så dette er kjærkomment, forklarer Fjellheim.

Både sametingspresident Egil Olli (Ap) og leder i Norske Samers Riksforbund (NSR) Aili Keskitalo synes det er helt greit at Sametingets direktørstab selv velger hvor og hvilke kurs de skal delta på.

Halv million på lederutvikling

Sametinget har inngått avtale med Nordnorsk Lederutvikling (NNL) om lederutviklingsprogram. Første samling var på Snåsa.

Turen til Island er samling nummer tre, mens den avsluttende samlingene er lagt til Alta.

– Vi har fått skreddersydd et meget bra kursopplegg. Dette er svært nyttig for oss, hevder en fornøyd Rune Sverre Fjellheim.

Samelet koster selve kurspakken en halv million kroner.