NRK Meny
Normal

Sametingets Ap reagerer: – Regjeringen setter Sápmi på pause!

Samiske læremidler har vært en mangelvare. Det foreslåtte statsbudsjettet vil ikke hode til mer enn to bøker, mener parlamentarisk leder i Sametingets Arbeiderparti gruppe.

Vibeke Larsen

Parlamentarisk leder i Sametingets Arbeiderparti gruppe Vibeke Larsen mener regjeringen har satt samiske saker på pause.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er helt tydelig at den borgerlige regjeringen ikke går til valg for samisk utvikling. Statsbudsjettforslaget fra Regjeringen er nok en realnedgang for samisk aktivitet og utvikling, sier parlamentarisk leder Vibeke Larsen.

Hun viser til at største delen av økningen i overføringene til Sametinget er penger som skal gå til lovpålagte pensjonsutgifter, valgforskning og sametingsvalg.

I tillegg er 1,6 millioner overført fra Samisk høgskole til Sametinget.

– Realøkningen fra departementet tilsvarer kun 1,9 prosent, noe som ikke er i nærheten av lønns- og prisstigningen, sier Larsen videre.

1/50-del av det som behøves

Det er stor mangel på samiske læremidler, med et behov for 50 millioner kroner mer.

Kun én femtiende-del av dette er regjeringen villig til å avse.

– Vi finner det nok en gang merkelig at regjeringen svarer på den samiske læremiddelmangelen med kun 1,1 million. Det betyr i beste fall to lærebøker eller kanskje ett digitalt læremiddel.

Også sametingsråd Ann-Mari Thomassen (Nsr) reagerer på regjeringens bevilgninger:

– Dette er en videreføring av politikken som denne regjeringen har ført, og Sametinget vil ikke med dette ikke kunne utføre lovpålagte oppgaver.

Kun samisk film kan juble

Det er tross alt ikke bare svartmaling. Larsen trekker fram at det er positivt at regjeringen ønsker at det satses mer på samisk film.

– Internasjonal samisk filminstitutt er den eneste som har grunn til å juble høyt, de har fått en halv million i økning, sier Vibeke Larsen.

Totalt foreslår regjeringen 955,5 millioner kroner til samiske formål.