Hopp til innhold

Duket for skifte i Sametingets plenumsledelse

Sametingets plenumsmøtelederskap har i dag bestemt at det skal velges et nytt møtelederskap.

Plenumsledelsen under sametingsmøte

STEMTE ULIKT: Leder i Sametingets plenumsmøtelederskap Jørn Are Gaski (Ap) og medlem Marie Therese Nordsletta Aslaksen var uenige om å skifte møtelederskap.

Foto: Jan Roger Østby / Sametinget

Det kan bety at nåværende møteleder Jørn Are Gaski fra Arbeiderpartiet må forlate den øverste politiske posisjonen i Sametinget.

Gaski sier at han ikke tolker dette som mistillit mot han, men at dette er en politisk vurdering og handling av hele den prosessen som har oppstått etter at Vibeke Larsen overtok som president før jul i fjor.

– Jeg kan ikke se at jeg og møtelederskapet har gjort noen feil under prosessene etter maktskiftet før jul. Det er kun i valget av kontrollutvalget jeg ser vi ikke fulgte retningslinjene, sier Gaski.

Etter at det ble nytt sametingsråd like før jul i fjor, så klagde NSR på valgene som ble gjort i forbindelse med blant annet plenumsledelsen.

Tre for skifte

Denne saken ble behandlet av plenumsledelsen på torsdag og fredag denne uken.

Et flertall på tre av fem medlemmer i møtelederskapet avgjorde i dag at de vil velge et nytt møtelederskap.

De tre som stemte for et skifte er Marie Therese Nordsletta Aslaksen fra Samer sørpå, Anita Persdatter Ravna og Mahtis Nilsen Eira fra NSR. Mens møteleder Jørn Are Gaski fra Arbeiderpartiet, og Aud Marthinsen fra Frp stemte imot et nytt valg.

Marie Theres Nordsletta Aslaksen bekrefter at det ikke handler om mistillit mot nåværende leder.

– Jeg ønsker nyvalg for å få en ryddighet i alle valgene som er gjort etter maktskiftet før jul. Jeg har ikke noe imot Jørn Gaskis møtelederskap, og det er mulig jeg stemmer for å beholde nåværende møtelederskap, sier hun.

Valg av nytt møtelederskap vil gjennomføres under plenumsmøtet i mars i år, hvor det også skal foretas nyvalg til alle politiske komiteer og utvalg.

Korte nyheter

 • EU med niende sanksjonspakke mot Russland

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier de vil legge til nesten 200 flere personer, bedrifter og organisasjoner på sanksjonslisten. Ytterligere tre russiske banker blir også ilagt sanksjoner.

  – Punkt tre er å kutte Russlands tilgang til droner, både direkte og via tredjelandsleverandører som Iran, skriver von der Leyen på Twitter.

  Hun foreslår også å utvide eksportkontrollen for produkter som kan brukes til både sivile og militære formål og som «det russiske krigsmaskineriet» kan nyttiggjøre seg.

  – Vi går også etter det russiske propagandaapparatet ved å foreslå at ytterligere fire kanaler får sendeforbud, og vi foreslår flere økonomiske tiltak mot Russlands energi- og gruveindustri.

  (NTB)

 • En million ekstra til Samisk kunstnerråd

  Samisk kunstnerråd får én million kroner ekstra i årlig bevilgning om den nye samiske forfatterforeningen godtas som fullverdig medlem i rådet. Mun dajan – Foreninga samiske forfattere ble stiftet etter at Sámi girječálliid searvi/Samisk forfatterforening endret medlemsskravene for å organisere kun samiskspråklige forfattere. Foreningen Mun dajan organiserer samiske forfattere uavhengig av hvilket språk de publiserer på.

  Samisk kunstnerråd har ikke innlemmet den nye foreningen som medlem i rådet. Sametinget vil trekke tilbake økningen om foreningen ikke tas inn som medlem.

  Sametingets plenum godkjente kunstneravtalen for 2023 med disse forutsetningene.

 • ÁRRAN 360° vises på TIFF 2023

  ÁRRAN 360° reiser hjem til Sápmi og får sin Norges- og Sápmipremiere under Tromsø internasjonale filmfestival i januar. ÁRRAN 360° var en offisiell del av det utvidede programmet til den samiske paviljongen under den 59ende internasjonale Veneziabiennalen i høst. Prosjektet ble i tillegg vist som del av biennalens filmfestivalprogram.

  – Dette er et spektakulært prosjekt som kombinerer samiske historiefortelling med high tech. Det blir en spennende miks av tradisjoner der det hele foregår i en lávvu, men med ny teknologi og moderne fortellerformater. Vi er imponerte over hva International Sámi Film Institute har fått til sammen med filmskaperne, sier festival- og programsjef for Tromsø internasjonale filmfestival Lisa Hoen.

  ÁRRAN 360° er en hybrid mellom urfolksfortellinger og innovativ teknologi. Det er det aller første prosjektet som presenterer seks originale 360-filmer av seks ledende samiske filmskapere og kunstnere fra Sápmi.

  Lisa Hoen
  Foto: Marius Fiskum