Går inn som styreleder for andre gang: – Nå er jeg bedre forberedt

Etter ett år som styreleder i FeFo har nå Raymond Robertsen (H) trådt av. Marit Kirsten Anti Gaup tar styrelederklubben.

Marit Kirsten Anti Gaup og Mathis Nilsen Eira utenfor Scandic hotell i Karasjok

Sametingets Marit Kirsten Anti Gaup og Mathis Nilsen Eira ble valgt som leder og nestleder i Finnmarkseiendommens styre.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Nå er jeg veldig klar. Forrige gang var jeg helt ny, og hadde ikke sittet i FeFo-styret, mens nå føler jeg meg veldig trygg og vet hvorfor jeg er i styret. Nå kan jeg Finnmarksloven punkt for punkt, og hvilket ansvar jeg har, sier nyvalgt leder for Finnmarkseiendommen (FeFo), Marit Kirsten Anti Gaup.

På tirsdag ble det endringer i ledelsen i FeFo-styret. Fylkestingets representant Raymond Robertsen hadde sittet i ett år, og det ble valgt ny leder og nestleder.

Sametinget tar over

Møtet ble avholdt på Scandic hotell i Karasjok en heller kald ettermiddag i Indre-Finnmark. Ute var det -32 grader, og kanskje ikke stort varmere i det første møterommet, siden Finnmarkseiendommen måtte flytte møtet ned i hotellkjelleren.

Gaup (Ap) fra Sametinget satt ett år som styreleder da hun var nyvalgt som utpekt av Sametinget.

Den gang var hun helt ny i FeFo, og sa at hun måtte sette seg inn i sakene først.

– Nå har jeg god oversikt, og sakene vi har vedtatt kommer opp. Det vi skal fokusere på i år er handlingsplanene til FeFo.

FeFo-styret presiserer at det ikke var noe dramatikk bak utskiftningen av leder, noe også Sametingets representanter poengterte da de kom med forslag til ny leder under møtet i tråd med Finnmarksloven.

Avtroppende er fornøyd

Avtroppende styreleder fra fylkestinget Raymon Robertsen (H) er fornøyd med samarbeidet i styret med han som leder.

– 2015 var et veldig travelt år for FeFo. Vi har blant annet vedtatt en ny strategiplan, og vi har hatt mange krevende saker, som vi har klart å komme igjennom.

Raymond Robertsen smiler inne på restauranten på hotellet i Karasjok

Raymond Robertsen troppet i dag av som styreleder for FeFo. Han er fornøyd med året som leder.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Også han sier at handlingsplaner er noe FeFo vil fokusere på i 2016.

Hvordan vil Finnmarks befolkningen merke disse handlingsplanene?

– FeFo har jo tradisjonelt bare planlagt sin årsaktivitet gjennom budsjettet. Vi vet jo at vi har mange områder som berører veldig mange, så vi har lyst og en intensjon om å planlegge en litt lengere horisont, sier Robertsen.

Vil synliggjøre reindrifta

Nestleder ble Mathis Nilsen Eira, som er Sametingets representant for reindriften i FeFo.

Han sier at han vil holde godt øye med arealkonfliktene som måtte oppstå mellom reindriften og andre.

Om reindriften kommer til å merke at de nå har FeFos nestleder vil ikke han love.

– Men som nestleder, så må man være mer synlig i saker som berører reidnrift. Nå mener jeg ikke at det ikke har vært godt nok så langt, men at reindriften synliggjøres mer, sier Eira.

Det han kan love er å bruke samisk som møtespråk.

FeFo-styremøte

FeFo-styret består av disse tre fra Finnmark fylkesting: Raymond Robertsen (H), Bente Haug (Ap) og Runar Sjåstad (Ap), og disse tre fra Sametinget: Mathis Nilsen Eira (reindriftens representant), Hartvik A. Hansen (Árja) og Marit Kirsten A. Gaup (Ap).

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK