NRK Meny
Normal

– Ønsker fremdeles å legge ned Sametinget

Frps stortingsrepresentant nekter for at de har endret partiets samepolitikk etter regjeringsforhandlingene.

Jan Henrik Fredriksen

Frps stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen medgir å ha tapt nedleggelsen av Sametinget under regjeringsforhandlingene med Høyre, men nekter for at de har endret samepolitikken.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Vår politikk har slett ikke endret seg. Vi ønsker fortsatt å legge ned Sametinget, sier stortingsrepresentanten Jan Henrik Fredriksen for Finnmark Fremskrittsparti.

Han reagerer på påstanden fra statsviter Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø om at regjeringssamarbeidet med Høyre kan føre til varig hamskifte i Frps samepolitikk .

I regjeringserklæringen fra disse to partiene går det frem at de vil bevare Sametinget og konsultasjonsordningen melIom Sametinget, Stortinget og regjeringen. Buck tror ikke at dette vil være en ordre bare for den perioden hvor Frp har regjeringsansvar:

– Vi regner vel med at dette dreier seg om politisk sosialisering, og at de etterhvert innser at det er bedre å arbeide kritisk fra innsiden, enn å gå inn for å legge det helt ned, sier Buck.

– Ingen tapt sak

Målsettingen i regjeringserklæringen er stikk i strid med Frps programfestede målsetting. Men Fredriksen nekter for at partiet har tapt kampen om å legge ned Sametinget.

– Vi har vunnet mange seire i de forhandlingene, men vi har også tapt noen. Slik er det når man er flere partier i forhold til å kunne samarbeide med hverandre, og slik bør det også være, sier Fredriksen.

Men stortingsrepresentanten i Finnmark Frp nekter for at en sosialisering med Høyre kan endre partiets opprinnelige standpunkt. Heller tvert imot:

– Æ tror det er mye enklere for oss i en regjering for å få de andre partiene til å forstå våre politiske standpunkter. Vår jobb er å få et flertall i Norge for å legge ned Sametinget.

– Så dere vil bruke regjeringsmakta til å påvirke de andre partiene til å legge ned Sametinget?

– Det er jo den politiske verden går ut på, nemlig å påvirke andre til å forstå at den politikken vi fører er den riktige.

– Men hvor lenge gjelder regjeringserklæringen om å bevare Sametinget?

– Den gjelder så lenge Fremskrittspartiet og Høyre sitter i regjering. Men alle vet også at både Høyre og Fremskrittspartiet har som parti, en egen politikk som de står for.