Sametinget angrepet av sopp

Sametingsbygget i Karasjok er full av råte og sopp. – Skadene beløper seg til minst 1,5 millioner, sier prosjektdirektør.

Sametinget

Sametingsbygningen er ikledd tresorten sibirsk lerk, som nå er angrepet av sopp og råte. Bildet er tatt i annen anledning.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Sametingsbygget er dekket av tresorten sibirsk lerk, som i teorien ikke trenger beis eller maling.

Men på enkelte skyggefulle og fuktige områder av bygget, spirer muggsoppen, melder avisa Ságat (ekstern lenke).

Disse skadene skal ifølge avisa utgjøre milllionbeløp.

Arkitektene som tegnet og konstruerte Sametinget, gikk i sin tid for sibirsk lerk som ytterpanelkledning – som i teorien ikke trenger behandling.

Kritisk til bygningsvern

Per Edvard Klemetsen

Prosjektdirektør hos Sametinget, Per Edvard Klemetsen.

Foto: Sametinget

Meningen er at det er «gråheten» som over tid dannes i treverket, som skal beskytte mot råte.

Likevel har det vist seg at den sibirske lerka blir angrepet av sopp, på de skyggefulle og fuktige stedene av Sametingsbygget.

– Vi har utfordringer. Redningsmanøvrene for å stoppe soppen har allerede kostet Sametinget minst 1,5 millioner kroner i løpet av tre år, sier prosjektdirektør Per Edvard Klemetsen til Ságat.

Han frykter at et eventuelt og foreslått vern av Sametingets bygning, vil stoppe muligheten til å reparere skadene.

Korte nyheter

 • Starter snart innspilling i «Lapplands Helvete»

  Spillefilmen «Sulis» handler om et opprør som endret historien. Filmen skildrer historien om arbeideropprøret i Sulitjelma i perioden 1890-1907. «Sulis» tar for seg faktiske hendelser ved det som var Norges nest største arbeidsplass. Arbeiderhistorien i Sulitjelma fikk stor betydning for fremveksten av fagbevegelsen i Norden.

  Nå er innspillingsdato klar, skriver Saltenposten. 18. mars starter innspillingen i Målselv, og før påske fortsetter filmingen i «Lapplands Helvete», som arbeiderne kalte Sulitjelma.

  Filmen skal i tilegg til Målselv og Sulitjelma gjøre opptak i gruvene på Røros og en sekvens i Riga i Latvia.

  Regissør Nils Gaup startet med manusjobbing for 12 år siden, da med arbeidstittelen «Arbeiderkamp». Manusforfatter er Christoffer Grøndahl, som også har skrevet manus til «Kampen om Narvik», «Villmark», «Børning» og «Nokas». Filmen produseres av Storyline Nor AS, og har et budsjett på rundt 50 millioner kroner.

  Castingen er de ikke helt klar med og trenger derfor fortsatt statister. – Vi trenger fortsatt statister så her kan folk melde seg. Det er fortsatt fullt mulig å bli med i filmen, sier Tom Vidar Karlsen i Storyline Nor til Saltenposten.

  Filmplakat (teaser) for storfilmen Sulis.
  Illustrasjon: Storyline NOR
 • Muohtarido Ivgobadán E6 rahten

  Muohtarido la vierram E6 rahtáj Ivgobadán Omasvuona suohkanin. Bulkke ij jáhke nágin la ridos váldeduváj, valla dat huoman guoradallá. Ulmusj gut lij bájken ridov vuojnni. Sån javllá sån la sihkar ij aktak lij rahte nanna gå rido vieraj. Rahte l stekkan, tjállá bulkke Twitterin.

 • 13 337 ådå viesádijda njåmmum

  Maŋemus jánndurin tjáledum lli 13 337 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Lávvodagá li 224 viesáda koronanjoammoma diehti skihppijvieso sisi tjáledum.

  En PCR-maskin analyserer prøver for Covid19 ved mikrobiologisk laboratorium ved Nordlandssykehuset i Bodø.
  Foto: Ola Helness / NRK