Hopp til innhold

Sametinget kan hindre fritt fiske

Sametinget og regjeringen er uenige om ordlyden i den nye fjordfiskeloven. Dette kan medføre at Sametinget ikke aksepterer den nye loven og dermed kan hindre muligheten for finnmarkingene til å fiske fritt.

Sametingspresident Egil Olli
Foto: Thor Thrane / NRK

Årsaken til dette er at regjeringen ikke godtar kravet fra Sametinget om at ordlyden "historiske rettigheter "skal nedfelles i lovteksten.

– Det er et ufravikelig krav fra Sametinget om at ordene, historiske rettigheter skal skrives i lovteksten, hvis så ikke skjer, så vil ikke Sametinget akseptere loven, sier sametingspresident Egil Olli.

– Ordene historiske rettigheter er viktig for oss fordi disse rettighetene har ikke finnmarkingene og samene gitt fra seg. Hvis vi i Sametinget godtar å fjerne disse ordene, ja da har vi fratatt vår egen befolkning en rettighet som de har, sier sametingspresident Egil Olli.

HØR: Egil Olli

Drøftingene mellom Sametinget og regjeringen er unntatt offentligheten, men NRK Sápmi har opplysninger om at uenigheten mellom partene er hvilken ordlyd som skal med i lovteksten. Sametinget krever ordlyden "historiske rettigheter" mens regjeringen vil hevde at ordet "rettigheter" er dekkende.

Gratis fiske for alle

Sjarken "Jim Håvard" på Varangerfjorden

Sjarken 'Jim Håvard' på Varangerfjorden

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Den nye retten til å fiske, som Sametinget nå truer med å avvise, ville gitt alle bosatt i Finnmark, og i kommunene: Kvænangen, Nordreisa, Kåfjord, Lyngen, Storfjord, Sørreisa, Lavangen, Gratangen, Skånland og Tromsø i Troms fylket og i Nordland fylke i kommunene: Evenes, Tysfjord, Hamarøy og Narvik, rett til å begynne som fiskere helt gratis.

Det betyr at finnmarkingene ville slippe å kjøpe fiskekvoter, i motsetning til hva de må i dag.

Det er ikke bestemt hvor mye hver enkelt får fiske, men i ordlyden heter det at alle som ønsker å livnære seg som fiskere skal ha levelige inntekter av dette.

Sametinget kan avvise loven

Hvis Sametinget ikke aksepterer regjeringens forslag om hvordan teksten til loven blir formulert, kan det medføre at Stortinget utsetter behandlingen av fiskerettighetene og til nye, langvarige forhandlinger mellom Sametinget og fiskeridepartementet . Dette vil spesielt kunne forsinke de unge som ønsker å etablere seg som fiskere uten å måtte låne mye penger for å kjøpe kvoter.

Tross uenighetene tror og håper sametingspresidenten at partene kommer til enighet førstkommende mandag.

– Det er blitt brukt altfor lang tid til å få denne rettigheten lovfestet og nå haster det med å få iverksatt loven, sier Olli.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen ønsker ikke å kommentere arbeidet med innstillingen før konsultasjonene er gjennomført.

Partene møtes til konsultasjon klokken 14.00 mandag 9.mai i Nesseby. Konsultasjonen skal etter planen være avsluttet klokken 16.00 og da vil fiskeriminister, Lisbeth Berg-Hansen og sametingspresident Egil Olli holde en pressekonferanse.

Et regjeringsoppnevnt utvalg konkluderte i 2008 med at alle finnmarkingene har historiske rettigheter til fiske og at disse rettighetene må lovfestes. Sametinget har enstemmig støttet utvalgets innstillinger og har i drøftinger med fiskeridepartementet fastholdt disse kravene.

Hør saken på samisk her:

Korte nyheter

  • 53 prosent av Norges kulturinstitusjoner viser samisk kunst

    Loga sámegillii.

    53 prosent av Norges kulturinstitusjoner har jobbet med samisk kunst, selv om de ikke er samiske institusjoner.

    Det gjør de fordi de syns samisk kunst og kultur er kunstnerisk spennende, blant annet på grunn av internasjonal tilstrømming, samepolitiske saker i Norge og Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

    40 prosent sier at det ikke er relevant for dem å jobbe med samisk kunst og kultur.

    Det kommer fram i Kulturdirektoratets nye rapport, der de har kartlagt hvordan kulturinstitusjoner i Norge jobber med samisk kunst og kultur. En slik kartlegging har ikke blitt gjort før.

    Her er kunsten til Synnøve Persen, Hans Ragnar Mathisen, Iver Jåks utstit på Nasjonalmuseet:

    Synnøve Persen, Hans Ragner Mathisen, Iver Jåks
    Foto: Wenche Marie Hætta / Nrk
  • 53 proseantta Norgga kulturásahusain fuomášuhttet sámi dáidaga

    Les på norsk.

    53 proseantta Norgga kulturásahusain leat fuomášuhttán sámi dáidaga, vaikke vel eai leat sámi ásahusat.

    Dan dahket go sin mielas lea sámi kultuvra ja dáidda miellagiddevaš, earret eará danin go sámi dáidda lea riikkaidgaskasaččat oidnosis, Norgga sámepolitihkalaš áššiid dihtii ja Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raporta dihtii.

    40 proseantta ii-sámi kulturásahusain fas dadjet sin mielas ii guoskka sámi dáidda sidjiide, ja danne eai leat bargan čájehit sámi kultuvrra ja dáidaga.

    Dat boahtá ovdan Kulturdirektoráhtta ođđa raporttas, gos leat kárten mo kulturdoaimmahusat Norggas barget sámi kultuvrrain ja dáidagiin. Dakkár iskkadeapmi ii leat ovdal dahkkon.

    Dá lea Synnøve Persen, Hans Ragnar Mathisen, Iver Jåks Nationálamuseas.

    Synnøve Persen, Hans Ragner Mathisen, Iver Jåks
    Foto: Wenche Marie Hætta / Nrk
  • Vil fly nesten gratis i nord

    Arbeiderpartiet i Finnmark foreslår at det skal bli nesten gratis å fly for alle som bor i tiltakssonen.

    De er ikke fornøyd med regjeringas flytilbud i regionen.

    Forslaget, som får støtte av Høyre, er inspirert av en modell Spania har for de fastboende på Kanariøyene.