Sametinget bevilger 1,2 millioner kroner til Beaivváš

Beaivváš samiske nasjonalteater holder på å lage et stykke til feiringen av 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet.

Egil Keskitalo, Iŋgor Ántte Áilu, Rolf Degerlund

Skuespillerne Egil Keskitalo og Iŋgor Ántte Áilu Gaup er her på scenen sammen med teatersjef Rolf Degerlund under øvelsene av stykket «Dievddut - Herrer». Premieren av dette stykket er før jul i år.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Sametingsrådet foreslår å bevilge 1,2 millioner kroner til Beaivváš samiske nasjonalteater for å gjennomføre festforestillingen «The Yoik Consert: Eallin mokta – Jielemen aavoe» under Tråante 2017.

Beaivváš samiske nasjonalteater planlegger en festforestilling i forbindelse med Tråante-jubileet i 2017 i Trondheim. De har hovedansvaret for festforestillingen «The Yoik Consert: Eallin mokta – Jielemen aavoe».

Ann-Mari Thomassen

Sametingsråd Ann-Mari Thomassen (NSR).

Foto: Mathis Eira / NRK

Sametingsråd Ann-Mari Thomassen sier at Beaivváš har behov for ekstra bevilgninger for å gjennomføre festforestillingen. Rådet foreslår å sette av 1,2 millioner kroner til forestillingen.

Sikre gjennomføring av Tråante

Det er også behov for en tettere oppfølging av prosjektet Tråante 2017 for å sikre gjennomføring av arrangementet.

Rådet ønsker derfor å bevilge 800.000 kroner i revidert budsjett 2016 til prosjektet Tråante 2017.

Thomassen sier at Tråante 2017 er en felles feiring av 100-års jubileet av våre første landsmøte i Trondheim i 1917.

– 100-års jubileet er viktig for oss som et folk i fire land. Vi ønsker en feiring som markerer og formidler kunnskap om samene, samisk språk, kultur og vår felles historie i et 100-års perspektiv. Jubileet skal være med å styrke vårt felleskap som ett folk, sier Thomassen.

– Vi gleder oss til jubileet og festforestillingen, sier Thomassen.

Plenum behandler revidert budsjett i juni.