NRK Meny
Normal

Samekvinners rike kulturarv

Forfatter Inga Ravna Eira er en av dem som nå setter fokus på samekvinnen.

Inga Ravna Eira
Foto: Privat

Det er på høy tid at man systematisk samler og dokumenterer historisk kunnskap om samekvinnen, mener styret i Samisk KvinneForum (SNF).

Førstkommende helg kan du høre om, og ta del i samekvinners mangesidige kulturarv, når samiske kvinnelige forfattere fra fire land samles til seminar i Tromsø.

Samekvinnen i fokus

– Kunnskap om samekvinner i litteraturen og innen samisk religion trenger å belyses, da vi har veldig lite samlet viten om samekvinners tradisjonelle kunnskaper og historiske status.

Etter foredrag og presentasjoner, vil derfor seminarets forelesere og deltagere ha debatt om hvordan man skal sikre at samiske kvinners historie og kulturarv samles, dokumenteres og offentliggjøres.

Seminaret har fått særskilt finansiell støtte fra Barentssekretariatet. Seminaret er et åpent arrangement, og foregår på nordsamisk, norsk og russisk.

Kvinnen som siidaleder

May Lisbeth Myrhaug

May-Lisbeth Myrhaug

Foto: Privat

Magister i religionshistorie May-Lisbeth Myrhaug, fra Birtavarre i Troms, foreleser om kvinner som religiøse ledere i den gamle samiske siidaen.

Kvinner var ledere av de viktige religiøse ritualer, som omhandlet liv og død. Hun tar fram betydningen av hennes status og makt i sidaen.

Jordmor Annie Henriksen, forteller om tilblivelsen av boka ”Øyemor”, som handler om fødselstradisjoner i Sápmi. Ordet ”Øyemor” er direkte oversettelse av ”Čalbmeeadni”, som er det nordsamiske ordet for jordmor.

Lærer og forfatter Inga Ravna Eira, forteller om samisk religion som en verdifull kilde å øse av for henne.